avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot pastra numele dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot pastra numele dupa divort

Buna ziua
Sotul meu mi-a zis, ca azi intenteaza divortul.Pe mine ma intereseaza doar sa imi pastrez numele.Nu avem copii,casnicia a durat 4ani jumate.
Intrebarea mea este:Imi pot pastra numele,daca sotul nu este deacord?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:23, 14 Februarie 2012
Va puteti pastra numele doar cu acordul sotului. In cazul in care el se opune, acest lucru nu va fi posibil.
Codul civil:

Numele de familie dupa casatorie

Art. 383. - (1) La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat în timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta întelegere prin hotarârea de divort.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa încuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat în timpul casatoriei, chiar în lipsa unei întelegeri între ei.
(3) Daca nu a intervenit o întelegere sau daca instanta nu a dat încuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.

Daca sotul nu este de acord nu puteti pastra numele purtat in timpul casatoriei.
Pentru motive temeinice ,justificate de interesul unuia dintre soți sau de interesul superior al copilului, instanța poate să încuviințeze sa păstrati numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înțelegeri cu sotul.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Stefan Bicov, Avocat
Daca aveti motive intemeiate si le dovediti in instanta, instanta poate hotari sa vi-l pastrati si daca sotul nu e de acord.
Incercati sa va convingeti sotul sa fie de acord
Dupa pronuntare divort,in cat timp sunt obligata sa-mi schimb actele,pe numele dinaintea casatoriei?
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
ank_harti, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort, pastrarea numelui Pop Ana Pop Ana Buna ziua. Se poate pastra numele avut in timpul casatoriei dupa pronuntarea divortulul.Daca nu ai un avocat care sa te reprezinte din motive economica cum se ... (vezi toată discuția)
Divort sakhal sakhal Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Problema este in felul urmator< Doamna si Domnu Popescu hotarasc sa divorteze,insa Domnu ... (vezi toată discuția)
Divort maricut maricut la divort am fost de acord sa pastreze numele meu cum pot sa fac sa anulez acest acord (vezi toată discuția)