avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Problema este in felul urmator< Doamna si Domnu Popescu hotarasc sa divorteze,insa Domnu Popescu dupa incheierea divortului doreste ca sa ia si familia Doamnei Popescu. Desigur Doamna Popescu nu vrea sa renunte la familie ,dupa divort ea vrea sa ramana cu familia sotului> . Si acum intrebarea Doamna Popescu dupa divort isi poate pastra numele de familie, Popescu ,care apartine sotului, chiar daca Domnu Popescu vrea sa-i ia si familia??? Va multumesc anticipat !
Poate, insa cu acordul domnului Popescu.In aceasta privinta nu decide doar doamna POpescu.Uneori, pentru motive temeinice, cum ar fi acela ca doamna si-a facut un renume , intr-o anumita profesie, purtand acel nume, instanta ar putea incuviinta pastrarea numelui dobandit in urma casatoriei, chiar daca ex-sotul se opune.
Nu sunteti foarte clar(a) in formularea problemei expuse( "vrea sa-i ia familia ")
In ceea ce piveste pastrarea numelui avut in timpul casatoriei, cred ca a fost unul din capetele de cerere la divort, instanta hotarand in acest sens daca s-a admis divortul.
Familia Popescu apartine sotului ,prin casatorie a fost obtinuta si de Doamna Popescu.in urma divortului sotul vrea sa-i ia familia <Popescu >
Art. 383. -c.civ.
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorț, soții pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanța ia act de această înțelegere prin hotărârea de divorț
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soți sau de interesul superior al copilului, instanța poate să încuviințeze ca soții să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înțelegeri între ei
(3) Dacă nu a intervenit o înțelegere sau dacă instanța nu a dat încuviințarea, fiecare dintre foștii soți poartă numele dinaintea căsătoriei.
PS Actiunea de divort inca nu a fost inaintata in instanta

Alte discuții în legătură

Dacă în prima întâmpinare la divorț scrie ca "soția" își ... Marius 06 Marius 06 Dacă în prima întâmpinare la divorț scrie ca \"soția\" își poate păstra numele după divorț și după îsi retrage decizia de a păstra numele. Cum ... (vezi toată discuția)
Nume de familie la divort Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Fara acordul sotului poate sotia sa ramana cu numele de familie avut in timpul casatoriei? Si daca da in ce conditii. Va multumesc (vezi toată discuția)