Fara acordul sotului nu puteti sa ramaneti pe numele sau la divort. Conditia este ca sotul sa-si dea acordul in scris. In schimb, daca aveti copiii, ori daca in societate sunteti cunoscuta mai mult cu acest nume si puteti face dovada ca numele dupa sot va este mult mai cunoscut, puteti,dupa divort, sa solicitati schimbarea numelui pe cale administrativa.
Da, sotia poate sa solicite si sa obtina pastrarea numelui avut in timpul casatoriei si fara a avea acordul sotului, in conditiile in care probeaza ca exista motive temeinice justificate fie de interesul sau , fie de interesul superior al minorului.
Art. 383 c.civ
Numele de familie după căsătorie
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.
(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.
Dar in cazul copiilor sotul poate cere si trecerea acestora pe numele de domnisoara a sotiei ramanand in continuare tata legitim al copiilor dar fara ca acestia sa ii poarte numele?
Va multumesc
Numele copiilor poate fi schimbat pe cale administrativa pt motive temeinice cu acordul ambilor parinti.
Ca nu mai vrea tatal sa-i cheme pe copii ca pe el, nu-i un motiv temeinic.
Divort
sakhal
Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Problema este in felul urmator< Doamna si Domnu Popescu hotarasc sa divorteze,insa Domnu ... (vezi toată discuția)
Divort
Vlad2013
In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)