avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cuantumul indemnizatiei pentru cel de al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cuantumul indemnizatiei pentru cel de al doilea copil

Buna ziua,

Ma aflu in concediu de maternitate (2ani) pana pe 01.06.2013, cu o indemnizatie de 1200 RON. In cazul in care as naste in aceasta perioada, aproape de finele concediului, indemnizatia pentru al doilea copil ar fi calculata la 75% din acesti 1200 RON, sau din veniturile realizate anterior primei nasteri? Cu alte cuvinte, pentru al doilea copil as lua tot 1200 ron (pt doi ani), chiar daca nu am realizat venituri din salarii?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: antoanela_petre , utilizator 00:20, 13 Februarie 2012
In conformitate cu prevederile OUG 111/2010 şi a Normelor de aplicare, în situatia în care urmează să naşteţi înainte de data cind primul copil implineste vista de doi ani, veţi beneficia de aceeaşi îndemnizaţie, respectiv 1200 lei pentru 2 ani de zile !
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei spun ca:
- in situatia in care se suprapune CCC1 cu CCC2 se prelungeste CCC cu perioada de CCC2 pentru care ati optat (pana la 1 an sau pana la 2 ani) si se acorda o singura indemnizatie lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 3400 lei in cazul in care persoana opteaza pentru CCC pana la 1 an;
b) nu mai mult de 1200 lei in cazul in care persoana opteaza pentru CCC pana la 2 ani.
- pe perioada suprapunerii CCC1 cu CCC2 nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.


Buna ziua!

Conform HG nr .52/2011 pt aplicarea Normelor de aplicare a OUG nr 111/2010, citez "Totodata, se precizeaza ca in situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. 148/2005 si naste un alt copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, nu se acorda majorarea indemnizatiei cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea, prevazuta la art. 9 alin.(6) din OUG nr. 111/2010."

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...


Eu am o alta intrebare la care va rog sa-mi raspundeti! Eu am nascut primul copil pe 14.10.2009 iar pe cel de-al 2-lea pe 21.09.2011, cu 3 saptamani inainte ca primul copil sa implineasca varsta de 2 ani, timp in care ma aflam in concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani si intampin urmatoarea problema: o doamna de la directia de munca spune, si probabil e adevarat, ca sumele din adeverintele de venit depuse in cel de-al doilea dosar nu corespund cu cele din primul dosar, drept pentru care, eu nici pana in ziua de azi nu am incasat indemnizatia (au trecut 4 luni). Intrebarea mea este: pentru ce-i trebuiesc veniturile obtinute inainte de nasterea primului copil? la ce venit se calculeaza baza de calcul pt al doilea copil? .........conform OUG 111/2010 si Legii nr.577/2003 cu completarile si modificarile ulterioare ar trebuii sa se ia in considerare, ca baza de calcul, venitul incasat in ultimile 12 luni inaintea nasterii celui de-al 2-lea copil, adica 75% din indemnizatia de care am beneficiat pt. primul copil. Dar nu inteleg exact ce inseamna "suprapunere" si............cum se evidentiaza, sau ce importanta au cele 42 zile de concediu lehuzie?
Mentionez faptul ca am beneficiat de indemnizatiea cresterii primului copil pana la implinirea varstei de 2 ani, nefacand cerere pt intreruperea acesteia pt a beneficia de indemnizatia de crestere pt al 2-lea copil.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
"
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
antoanela_petre, utilizator
1. Pentru primul copil ati beneficia de CCC1 in baza OUG 148/2005 iar pentru al doilea ati beneficiat de CCC2 in baza OUG 111/2010.

2. Perioada de suprapunere este formata din perioada dintre nasterea celui de al doilea copil si sfarsitul CCC1.

3. - In cazul dvs. CCC2 incepe dupa ce se termina CCC1, nu se mai face un alt dosar ci trebuia numai sa va prezentati la Primarie, cu certificatul de nastere a celui de al doilea copil, si sa faceti o cerere de prelungire a CCC (adica sa treceti din CCC1 in CCC2).
- In cerere trebuie sa specificati pentru care varianta de CCC2 optati, pentru pana la 1 an sau pentru pana la 2 ani.
- nu trebuia sa va mai ceara alte adeverinte de venit.

4. Indemnizatia pentru CCC2 este aceeasi ca aceea pentru CCC1, dar:
a) nu mai mult de 3400 lei in cazul in care persoana opteaza pentru CCC pana la 1 an;
b) nu mai mult de 1200 lei in cazul in care persoana opteaza pentru CCC pana la 2 ani.

5. - Cred ca Primaria a gresit si este bine sa mergeti sa rezolvati problema.
- Ar fi bine sa luati legatura si cu Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, unde merg actele depuse de dvs. la Primarie, si care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, sa vedeti ce se intampla cu dosarul dvs. de atatea luni de zile.

Cu regret, dar cred ca cei de la AJPIS ( DIR. MUNCII, cum gresit spuneţi ) au comis o eroare, Legislaţia în materie, respectiv OUG 148/2005, oug 111/2010, FACE PRECIZÃRI FOARTE CLARE. dumneavoastră aţi fost în îndemnizaţie pentru cresterea copilului, pentru primul copil până la data de 14.10.2011. Al doilea copil s-a nascut la data de 21.09.2011, deci înepând cu data de 15.10.2011, treceţi în indemnizaţia pentru al doilea copil, cu acelaşi cuantum cavut pentru primul copil. Legea mai prevede ca daca din calculul ulterior, respectiv dacă aţi fi beneficiat de Concediu de maternitate,lucru de care ma îndoiesc, pentru că i beneficiaţi de ICC, calculul conducea catre o sumă mai mică, iar legiuitorul prevede, că ăn această situaţie, se acordă aceeaşi ăndemnizaţie, ca pentru primul copil.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea celui de al doilea copil sandamario sandamario Buna, Am si eu o intrebare, am un baiat de 1 an si 4 luni dupa care iau 200 de lei alocatie si 600 lei indemnizatie de crestere pt ca sunt studenta la zi, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil indemnizatie danavisan danavisan Buna ziua. Am urmatoarea situatie : Pe data de 14.06.2010 se naste primul copil. In intervalul suspenadrii contractului de munca - (2 ani pentru crestere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Lorena_Teo Lorena_Teo Buna ziua. Legat de noile prevederi, cine si cat primeste pentru situatia in care se naste un copil am o nelamurire. Sotul meu se afla in concediul de crestere ... (vezi toată discuția)