avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale

Va rog sa imi comunicati cum se calculeaza penalizarea in cazul pensiei anticipate partial. As vrea sa stiu procentul exact si la ce se aplica ? Se calculeaza pensia pina la momentul respectiv si la suma rezultata se aplica procentul de penalizare ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:07, 12 Februarie 2012
1. Se calculeaza pensia normal si apoi se aplica procentul de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
2. Perioada maxima de anticipare este de 5 ani = 60 luni deci si diminuarea maxima este de 60 x 0,75% = 45%.
Formula de calcul se schimba daca s-a depasit perioada completa de cotizare? (perioada cu care s-a depasit perioada de cotizare este de 5 ani)
multumesc anticipat pt raspuns
1. Procentul de diminuare a pensiei se aplica la numarul de luni de anticipare si nu este influentat de depasirea stagiului complet de cotizare.
2. Daca se depaseste stagiul complet de cotizare cu 8 ani se poate solicita pensie anticipata (fara diminuare).
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala mmarinica mmarinica sunt nascut in 1954, 23 mai, am lucrat 20 ani in conditii deosebite, cand am dreptul la pensionare anticipata si daca sunt penalizat(ce procent) (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala brezel brezel nascuta in data de 10.03.1956 ovechime de 32 de ani in campul muncii cand pot intra in pensie anticipata patiala si procentul de 0.75% penalizare pe 5 ani cum ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale krista56 krista56 Buna seara. In august anul acesta, implinesc 55 de ani si termin si perioada de 12 luni de somaj avand in totalitate 35 de ani de munca. Stiti cu cat voi fi ... (vezi toată discuția)