avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Asigurare de sanatate pentru un cetatean rezident
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Asigurare de sanatate pentru un cetatean rezident

Buna seara,
Sunt cetatean strain si doresc sa obtin prelungirea vizei de rezidenta in Romania. Am fost la Casa de Sanatate unde, in baza actelor eliberate de la Registrul Comertului si de la Administratia financiara(cum ca nu realizez venituri in Romania fiind intretinuta de sotul meu) mi s-a calculat asigurarea de sanatate in cuantum de 6,5% din salariul minim brut inmultita cu 6 luni in urma. Am achitat aceasta suma si am mai achitat si pentru luna februarie 2012. Dar la Pasapoarte imi cere sa platesc pentru 5 ani in urma. Cand m-am intors la Casa de sanatate doamnele de acolo mi-au spus ca nu exista temei legal sa imi calculeze sanatatea pentru 5 ani in urma. Si uite asa ma plimb intre Casa de sanatate si serviciul pasapoarte.....X-(
Va rog din suflet, ma poate ajuta cineva cu articolul de lege prin care este reglementata plata asigurarii de sanatate de catre persoanele care vor sa obtina viza de rezidenta si nu au realizat si nici nu realizeaza venituri in Romania? Sa ma duc cu el la aceste 2 institutii si sa imi rezolv problema.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alinacasaru , utilizator 13:34, 2 Mai 2012
Dupa parerea mea nu are cum sa va incaseze pe 5 ani in urma. Atunci va dati seama ca si mamele care au nascut ar cotiza din urma si ar beneficia de facilitatile provedite din aceasta. Trebuia sa cotizati dvs.,in urma cu 5 ani, acum cred ca e tardiv. Incercati o audienta la directorul institutiei, poate dumnealui sa va ajute cu relatii dupa care sa ne comunicati si noua ce ati reusit. Succes!
Ati scris ''prelungirea vizei de rezidenta'', asta inseamna ca la obtinerea vizei (sau la prelungirea anterioara) ati dus si dovada asigurarii de sanatate facuta la momentul depunerii cererii.
Daca cei de la Casa de Sanatate, beneficiara sumelor, nu v-au cerut decat pentru 6 luni mi se pare evident ca e o greseala.

Mai mergeti o data, poate gasiti alt functionar de serviciu la ghiseu si veti putea comunica mai bine. E buna si ideea cu audienta, cu putina insistenta veti rezolva.

:luck:
Sunt si eu in aceeasi situatie, pentru sotul meu, as vrea sa aflu daca se poate daca ati rezolvat cumva aceasta situatie, si cum...Data anterioara a fost nevoie de plata asigurarilor dar nu s-a impus pe ce perioada de timp, daca nu ma insel am platit pentru un an. Si nimeni nu a mai avut nimic de comentat. Actele si cerintele se schimba se pare in functie de an, de ziua si de anotimpul in care suntem...Concret, eu am adus o adeverinta de la serviciul sotului cum ca se vireaza sumele pentru asigurari dar nu acopera toata perioada de la ultima prelungire a cartii de rezidenta. Si care nu e suficienta mai nou. Am si sunat la ei inainte, nimeni nu mi-a zis concret ca asigurarea medicala trebuie sa acopere toata perioada de 5 ani de la ultima emitere a cartii de rezidenta iar sotul a mai avut goluri intre job-uri. Solutii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii obligatorii alexa_bobi alexa_bobi buna ziua. v-as ruga sa ma lamuriti in privinta catorva aspecte : obtin un venit,in baza unei conventii civile ,incepand cu anul 2009- septembrie. M-am ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)
Carte de rezidenta rommanitza rommanitza buna seara! ma numesc romanitza-cine ma poate ajuta cu citeva explicatii privind obtinerea cartii de rezidenta pe 5 ani? sunt casatorita cu un marocan de 7 ... (vezi toată discuția)