avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contributii obligatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contributii obligatorii

buna ziua.
v-as ruga sa ma lamuriti in privinta catorva aspecte :
obtin un venit,in baza unei conventii civile ,incepand cu anul 2009- septembrie.
M-am casatorit ,din iunie a.c .,cu un cetatean strain ;in prezent ,prin intermediul asigurarii lui sociale,orice spitalizare,interventie medicala,etc, de care as beneficia in tara,mi-ar fi decontata din strainatate,prin intermediul asigurarii medicale/sociale a sotului meu,avand calitatea de sotie (fiind stipulat in contractul lui de asigurare acest aspect).
intrebare -
avand in vedere ca astept derularea formalitatilor de obtinere a vizei de stabilire definitiva in tara de origine a sotului meu,mai este nevoie sa platesc o cota de somaj, pensie si asigurari medicale , de care nu voi beneficia niciodata ? exista posibilitatea recuperarii sumelor oprite din venitul meu ca si cotizatii la aceste fonduri , sume oprite timp de mai bine de 14 ani ?
-sunt obligata sa mai achit,inca 5-6 luni, cat voi mai obtine venituri in baza conventiei civile,in continuare,aceste cotizatii ?
platesc impozit pe venit-16%, insa nu inteleg de ce ar trebui sa platesc niste servicii de care nu am beneficiat niciodata,si e foarte clar ca nu voi beneficia nici de acum incolo.
cu multumiri anticipate pentru atentie si amabilitate,
alexa

Cel mai recent răspuns: alexa_bobi , utilizator 10:32, 31 August 2010
Conform art.39 din CF, impozitul pe venit si contributiile aferente venitului obtinut se datoreaza de catre :
- persoane fizice rezidente;
- persoane fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- persoane fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;
- persoane fizice nerezidente care obtin alte venituri conform art.89 din CF.

CONCLUZIE :
Atata timp cat dvs. veti fi persoana fizica rezidenta in Romania (aveti - inca - domiciliul in Romania si mai sunt alte cateva conditii - toate necumulative) ,
pentru veniturile de natura independenta (din conventii civile) veti datora toate impozitele si contributiile aferente catre statul roman.

NOTA:
- referitor la recuperarea "sumelor oprite din venitul meu"... nu aveti nici o sansa legala sa recuperati ceva;
- fiti fericita ca nu a fost nevoie sa beneficiati de asigurarile de sanatate;
- in ceea ce priveste asigurarile sociale (de pensie) , in conditiile legii, veti beneficia de pe urma lor.

DURA LEX SED LEX !
va multumesc frumos pentru raspuns,
alexa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare cesiune parti sociale societate din sua vuvuzela vuvuzela In situatia in care o societate comerciala din SUA, asociat persoana juridica al unei societati in Romania isi transmite partile sociale unei societati ... (vezi toată discuția)
Contributii salariale si impozit aferent salariului obtinut din strainatate Cateye Cateye Sunt angajata a unei firme cu sediul in Polonia, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata. Activitatea pe care o desfasor este exclusiv pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Traiesc in romania, dar am venituri din uk: trebuie sa declar veniturile in romania? sebastianmarara sebastianmarara Sunt director al unei companii din UK la care sunt actionar. Intre timp am revenit in Romania, dar ma platesc din firma din UK. Trebuie sa declar sumele? ... (vezi toată discuția)