avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce patesti daca renunti la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce patesti daca renunti la repartitoare

Subsemnatul P. I. M. cu domiciliul in loc. Arad, va prezint mai multe ereguli pe care le-am descoperit si care banuiesc ca au dus la calculul unei facturi exagerat de mari privind consumul de energie termica pentru luna Decembrie 2011 pentru apartamentul in care locuiesc .1778 ron la doua camere
Sunt proprietarul aprtamentului cu numarul 15 din imobilul de la adresa mai sus mentionata, imobil care este contorizat cu repartitoare de costuri pentru consumul de enrgie termica, gestionate de catre firma X cu Punct de lucru in str. BELA BRABAS, nr.29, et.1, Arad.
In luna noiembrie 2010 am luat legatura telefonic cu aceaste firma de 3 ori in zile diferite si am intrebat care este modul de calcul petru consumul de energie termica in cazul in care doresc sa renunt la citirea repartitoarelor de costuri si trecere la calculul consumului pausal, pe motivul consumului scazut si al facturilor foarte mari pe care le-am avut in anii anteriori.De fiecare data am fost informat de personalul de la calcule din acesta firma ca voi plati cu 10% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil si nimic mai mult,deci incepand cu acea luna am renuntat la citirea acestor repartitoare.
In prima luna intradevar am platit cu 10% mai mult, dar in lunile urmatoare factura a crecut la 50-60% nejustificat.
Problema pe care doresc sa vi-o prezint este ca pentr luna Decembrie 2011 mi s-a facut un calcul al consumului de 1778 RON pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafata utila conform CF de 81 m patrati, iar consumul cel mai mare din imobil a fost de 451 RON, aceasta insemnand aproximati 420 % mai mult decat cel mai mare consum din imobil.
In data de 16.01.2012 impreuna cu administratorul imobilului si acordul celor de la firma X am facut o noua citire a repartitoarelor de costuri,iar in data de 17.01.2012 am mers impreuna la aceasta firma si in urma confruntarii am constatat urmatoarele neconcordante si nereguli:
1. - la parterul imobilului la S.C....... repartitorul de costuri de pe unul din cele doua calorifere indica un numar de 93 de unitati iar in baza de date a celor de la firma de repartitoare nu avea nici o unitate, am itrebat-o pe vanzatoarea de la acest magazin despre citirea repartitorului respectiv si mi s-a spus ca cel ce se ocupa de citirea repartitoarelor nici macar nu s-a uitat la acel calorifer pe motivul ca aceasta i-a spus ca acel calorifer nu a fost deschis niciodata.
- De aici apar un numar de 93 de unitati care nu apar si in evidentele firmei X si care doamna de la calcule mi-a spus ca sunt irelevante pentru calculul facturii care este deja foarte mare,doamna care in urma cu cateva zile i-a spus si administratorului care a rugat-o sa mai verifice inca o data calculul ca daca P.I.M. are bani si se lafaie in caldura atunci sa plateasca.Atunci pentru ce se mai percepe o taxa pentru citirea repartitoarelor daca angajatii nici macar nu se sinchisesc sa se aplece sa citeasca repartitoarele iar cei de la calcule daca gasesti cumva in urma acestor citiri unitati in plus care nu au fost introduse in factura de calcul, pentru ei este irelevant sa le calculeze, probabil ca avand apartamentul cu nr.15 fara repartitoare dansii pot sa bage toate calculele si consumul care nu le iese.
2.-pe fisa de calcul a acestei firme exista o rubrica CONSUM COLOANE care si aceasta a fost incarcata cu un anumit consum deci si cu o anumita suma de plata pentru fiecare apartament.
Mentionez faptul ca inca din luna Noiembrie 2011 administrtorul imobilului a fost la firma X si le-a spus sa scoata din calcul tevile de tip radiator care se gasesc pe holul fiecarui apartament si pe care aceasta firma are montate repartitoare, pentru ca aceste tevi nu mai functioneaza ele fiind inchise de la robinetii din subsolul imobilului.
In data de 17.01.2012 am costatat ca aceasta firma nu a radiat acele tevi din calculul consumului pentru cele doua luni anterioare,iar raspunsul pe care l-am primit din partea aceleiasi doamne de la calcule a fost ca o colega a dansei a uitat probabil sa le scoata din calcul sau ca ar putea fi o eroare de soft a programului ceea ce este o aberatie din moment ce la calculul pentru luna Noiembrie tot dansii i-au spus administratorului ca nu pot face acest calcul pentru ca repartitoare de pe aceste tevi indica zero unitati acestea fiind inchise si programul nu le permite sa calculeze,deci doua luni de plata pentru niste radiatoare care nu functioneaza.
Cum sa mai fie credibil atunci sistemul de calcul al acestei firme din moment ce noi ca si sonsumatori platim lucruri care de fapt nu exista iar angajatii aceste firme pe care tot noi ii platim nici macar nu se sinchisesc sa citeasca toate repartitoarele sau multe din cele pe care ar trebui sa le citeasca le citesc de pe biletelele lasate de unul si altul lipite pe usa apartamentului.
3.- a-3-a constatare pe care am facut-o a fost aceea ca firma X a citit repartitoarele de costuri in data de 23.12.2011 iar contorul din subsolul blocului care indica consumul total de agent termic si care apartine C.E.T. a fost citit in data de 04.01.2012.
- din cauza acestei necorelari intre cele doua firme a citirii consumului, apare o diferenta de 12 zile de consum ale agentului termic care nu se regasec in unitatile de pe repartitoarele de costuri ci conform calculelorr celor de la X se regasesc in factura de 1778 RON pentru apartamentul meu.Am inteles ca eu voi plati cel mai mare consum din bloc dar nu si acela se a plati tot consumul blocului pe 12 zile.
- deci apartamentul cu nr.15 a consumat conform calculelor 5,78 Gcal. care dupa ce scadem consumul spatiilor comerciale din factura este de aprox.50% din consumul intregului imobil cu tot cu pierderi.Nici daca as fi incalzit acest apartament cu 3 surse de caldura:agent termic, energie electrica si centrala proprie pe gaze pornite toate simultan nu as fi ajuns sa am de plata 1778 RON.
- S.C. ....,spatiu comercialdela parerul imobilului, suprafata de 168 m- 4 calorifere- 2,31Gcal=722 RON
- apartament nr.15- suprafata de 81m- 4 calorifere- 5,78Gcal=1778RON
4.- Consider ca firma X a facut o inventariere evaziva a coloanelor si tevilor care strabat imobilul si subsolul acestuia.
- conform 343 al A.N.S.C.R. repartitorul comun trebuie montat pe tevile din spatiile comune altfel indicaţiile repartitoarelor montate în apartamente nu se
iau în considerare, iar repartizarea consumurilor de energie termică în
condominiile respective se va face de către asociaţie, proporţional cu
suprafaţa utilă.
- in acest caz in imobilul in care locuiesc montarea s-a facut in data de 24.01.2012,repartitorul fiind montat pe niste tevi nefunctionale pana la aceaste data,dar calculul tot firma X l-a facut fiind in neconcordanta cu legea.
- aceste tevi nefunctionale au fost introduse in calculul pe luna Decembrie ca functionale deci am platit pentru ele.
5.- In ultimii 4 ani 2008-2011 pentru luna Decembrie a fiecarui an s-a emis o factura d consum de catre C.E.T. de aproximativ 16 Gcal pentru acest imobil.
Mentionez faptul ca in anul 2008 eram un numar de 13 consumatori din16 plus spatiile comerciale,consumatori care de la an la an s-au imputinat semnificativ, ajungandu-se in luna Decembrie 2011 la jumatate fata de aceeasi luna a anului 2008, iar factura mentinandu-se an de an la acesti aproximativ 16 Gcal,tinand cont ca in Arad in Decembrie 2011 factura a ramas aceeasi sau chiar a scazut fata de luna anterioare la majoritatea imobilelor care nu au repartitoare de costuri comparativ cu imobilul nostru la care aceasta s-a dublat.
In data de 18.01.2012 administratorul imobilului a facut cere de refuz a facturii pentru luna Decembrie 2011 si a cerut celor de la C.E.T. verificarea contorului pentru consumul de energie termica pentru nejustificarea consumului mare de agent termic in comparatie cu numarul mic de consumatori, consum care nu se regaseste in numarul mic de unitati afisate de repartitoarele de costuri.
M-am adresat in scris catre A.N.S.C.R. si catre cei de la O.P.C.
De la A.N.S.C.R. nu am primit nici un raspuns inca iar de la O.P.C am primit un raspuns care ma lasa sa cred ca a fost compus de ei impreuna cu cei de la firma X indrumandu-ma sa ma adresez la A.N.S.C.R.
O.P.C. nu mai inseamna oficiul de protectie a consumatorilor ci de protectie a firmelor asupra carora exista indreptate reclamatii probabil.
Iar acum sa trecem la calcul pentru luna Ianuarie 2012.
Dupa ce au fost scazute din factura spatiile comune si spatiile comerciale a ramas de plata urmatoarea suma:
- apartamentul cu nr.15 - 924 ron
- restul apartamentelor din imobil 732 ron
Deci eu am de plata pentru luna Ianuarie mai mult cu 192 ron decat suma tuturor apartamentelor din imobil si cu 500% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil acesta fiind de 190 ron.
De la firma de repartitoare am primit un raspuns care m-a lasat cu gura cascata, in sensul ca acestia spun pentru iarna 2010-2011 am avut de plata doar 500-600 de ron pentru ca atunci inca se mai putea jongla cu calculul.Eu nu stiu cum puteau acestia sa jongleze din moment ce 343 al A.N.S.C.R. era in vigoare.
Ii rog pe toti cititorii acestui forum sa ma ajute daca se poate cu niste raspunsuri daca se poate, eventual articole de lege sau solutii pentru ca singur nu reusesc sa ma bat cu aceste mari firme agreate si acreditate de statul roman.
Consider aceste calcule nefondate si neconforme cu lege si un mod de a ma santaja sa revin din nou la sistemul de repartitoare.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 16:56, 12 Februarie 2012
1-Autoritatea pentru protectia consumatorului nu are autoritatea si nici limita de competenta sa solutioneze diferendele/litigiile existente la nivelul asociatiilor de proprietari
2-Aspectele mentionate sunt permanent invocate de catre multi beneficiari de repartitoare de costuri
Constatatile la care ati ajund dvs in urma verificarilor repetate demonstreaza
-neglijenta in preluarea induxului de consum din partea unitatii responsabile in preluarea si procesarea indexului de consum
-dezinteres din partea personalului unitatii pentru inregistrarea de date corecte
-dezinteres din partea presedintelui de asociatie de proprietari care nu s-a implicat concret in verificarea personala sau prin persoana specializata a temeiniciei interventiei asupra instalatiei generale a condominiului
Va confruntati cu situatie similara multor proprietari de CT care solicita informatii referitor la variantele pentru renuntarea la repartitoarele de consturi
Avand in vedere aspectele mentionate se impune sa realizati front comun toti detinatorii de repartitoare de const impreuna cu presedintele de asociatie sa analizati cu responsabilitatea optiunile
Fiind inceput de an,la nivelul fiecarei asociatii de proprietari se convoaca adunarea generala ,in cadrul careia participantii pot lua in discutie avantajele si dezavantajele detinerii de repartitoare de const si functie de fiecare caz in parte,conditiile in care se poate renunta la acestea
va raspund direct la intrebare...nu patiti nimic daca renuntati la repartitoare, insa daca toti locatarii din bloc au repartitoare, calculul agentului termic se face in baza acestora si astfel vi se va calcula in continuare tinand cont de acestea. Probabil vi se va pune un cost similar apartamentului care este sub sau peste al dvs. care corespunde ca suprafata cu al dvs. Da, suntem de acord ca reglementarile sunt aberante si ca CET-rile sunt in "coma" gata sa moara, insa acesta este si motivul pentru care sunt disperati dupa bani...
Sunt curios la cate asociatii ,la inceputul perioadei de furnizare a caldurii....s-a facut verificarile repartitoarelor,a suprafetei radiante,la care tre sa participe asociatia,firma citire repartit,si furnizorul de caldura.
Daca ar fi corectitudine,repartitoarele ar fi necesarept reglarea consumului.
Cate asociatii au verificat daca cel debransat a refacut echilibrul hidraulic si a respectat obligatiile tehnice. De ex la mine pe scara peste 3/4 sunt debransati..si toti sunt ilegali fara respectarea obligatiilor.Nimeni nu a verificat daca s-au facut blindarea tevilor...aceiasi anomalie si la reteaua de apa calda,gaze. Administratorul nu si face datoria de a merge cu cel care citeste si sa verifice situatia pe teren.
marinel73 a scris:

De fiecare data am fost informat de personalul de la calcule din acesta firma ca voi plati cu 10% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil si nimic mai mult,


O singura precizare ca sa fie clar pentru toata lumea.
Afirmatia de mai sus este falsa. Din popor s-a impamantenit gresit aceasta idee, ca apartamentele fara repartitoare platesc cu 10% mai mult decat apartamentul similar cu cel mai mare consum. Acest lucru nu este adevarat.
Afirmatia corecta este, se plateste cu 10% mai mult raportat la corpul caloric (caloriferul) cu cel mai mare consum din imobil.


Exemplificand. Daca caloriferul cu cel mai mare consum( raport intre unitatile consumate raportat la puterea radianta a acestuia), se afla intr-un apartament similar cu al dvs, apartament cu 2 calorifere dintre care unul e inchis. Iar daca acestui apartament ii revine o nota de plata de 100 de lei pt caldura. Atunci consumul dvs(intr-un apartament tot cu 2 calorifere. va fi de 220 de lei.
Dar atentie, problema nu este in acei 10%. Problema majora este in "acel consum maxim", care mai intotdeauna include si erorile de masurare.
Orice masuratoare presupune si erori, chiar si masuratorile de la CERN, in nanometri. ORICE masuratoare este pasibila de erori. inclusiv madurarea acelor unitati de catre repartitoare. Faptul ca se ia ca referinta cel mai mare consum, din start sansa ca ace cel mai mare consum sa includa erori creste insutit.
Va dati seama ca e nevoie de un singur geam geschis, sau ceva care sa influenteze negativ masuraroarea unui repartitor dintr-un bloc, iar acesta sa inregistreze un consum eronat, mult mai mare decat cel real. Acest consum, eronat, va influenta calculul consumurilor celor fara repartitoare. De aici si anomaliile de genul de mai sus.

Inteleg ca ati avut repartitoare. Inseamna ca le mai aveti inca pe calorifere. Verificati cate unitati v-au pus ei si cate unitati au indicat repartitoarele.
Atentie! trebuie sa inmultiti indicatia fiecarui repartitor cu factorul de scala (constanta) corespunzatoare. Aceasta ar trebui sa se afle pe facturile pe care le-ati primit de la firma.

In rest cereti firmei sa va arate calculele in amanunut. Daca nu o fac solicitati acelasi lucru presedintelui Asociatiei. Acesta are obligatia legala sa va arate calculele.

O solutie ar fi sa refuzati sa platiti si sa lasati Asociatia sa va dea in judecata. Dar va asteapta o lupta grea fiindca va luptati cu legislatia proasta, cu lipsa expertilor in domeniu si mai ales cu protectia politica a patronilor de firme.
Va spun asta din proprie experienta. Inca sunt in proces cu asociatia din care fac parte dar am gresit si am deschis eu procesul (in 2006).
Ce s-a intamplat: prima instanta nu judeca, declar apel, se hotaraste rejudecarea si se judeca contra mea dar sentinta se pierde pe drum. Daca vreti sa vedeti cum au motivat respingerea actiunii si, implicit, obligarea mea la plata unor sume nedovedite de nimic trimieti-mi un mesaj personal cu adresa dumneavoastra de mail si va trimit o copie a sentintei.

Personal cred ca daca ma duc cu sentinta la CEDO o sa obtin clar castig de cauza.

Alte discuții în legătură

1778 ron caldura la doua camere marinel73 marinel73 Subsemnatul PRISTOLEANU ION MARINEL cu domiciliul in loc. Arad,Str.Stefan cel Mare,bl.4,sc.B,ap.15 va aduc la cunostinta urmatoarele constatari si nereguli pe ... (vezi toată discuția)
Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Problema contorizare caldura cinska cinska Buna ziua, doresc sa stiu daca ma puteti sfatui cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz: Pe luna noiembrie la 3 camere/ 5 persoane- mi a venit de plata ... (vezi toată discuția)