avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 1778 ron caldura la doua camere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

1778 ron caldura la doua camere

Subsemnatul PRISTOLEANU ION MARINEL cu domiciliul in loc. Arad,Str.Stefan cel Mare,bl.4,sc.B,ap.15 va aduc la cunostinta urmatoarele constatari si nereguli pe care le-am descoperit si care banuiesc ca au dus la calculul unei facturi exagerat de mari privind consumul de energie electrica pentru luna Decembrie 2011 pentru apartamentul in care locuiesc.
Sunt proprietarul aprtamentului cu numarul 15 din imobilul de la adresa mai sus mentionata, imobil care este contorizat cu repartitoare de costuri pentru consumul de enrgie termica, gestionate de catre firma [EDIT] cu Punct de lucru in str. BELA BRABAS, nr.29, et.1, Arad.
In luna noiembrie 2010 am luat legatura telefonic cu aceaste firma de 3 ori in zile diferite si am intrebat care este modul de calcul petru consumul de energie termica in cazul in care doresc sa renunt la citirea repartitoarelor de costuri si trecere la calculul consumului pausal, pe motivul consumului scazut si al facturilor foarte mari pe care le-am avut in anii anteriori.De fiecare data am fost informat de personalul de la calcule din acesta firma ca voi plati cu 10% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil si nimic mai mult,deci incepand cu acea luna am renuntat la citirea acestor repartitoare.
In prima luna intradevar am platit cu 10% mai mult, dar in lunile urmatoare factura a crecut la 50-60% nejustificat.
Problema pe care doresc sa vi-o prezint este ca pentr luna Decembrie 2011 mi s-a facut un calcul al consumului de 1778 RON pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafata utila conform CF de 81 m patrati, iar consumul cel mai mare din imobil a fost de 451 RON, aceasta insemnand aproximati 420 % mai mult decat cel mai mare consum din imobil.
In data de 16.01.2012 impreuna cu administratorul imobilului si acordul celor de la [EDIT] am facut o noua citire a repartitoarelor de costuri,iar in data de 17.01.2012 am mers impreuna la aceasta firma si in urma confruntarii am constatat urmatoarele neconcordante si nereguli:
1. - la parterul imobilului la S.C.[EDIT] repartitorul de costuri de pe unul din cele doua calorifere indica un numar de 93 de unitati iar in baza de date a celor de la [EDIT] nu avea nici o unitate, am itrebat-o pe vanzatoarea de la acest magazin despre citirea repartitorului respectiv si mi s-a spus ca cel ce se ocupa de citirea repartitoarelor nici macar nu s-a uitat la acel calorifer pe motivul ca aceasta i-a spus ca acel calorifer nu a fost deschis niciodata.
- De aici apar un numar de 93 de unitati care nu apar si in evidentele firmei [EDIT] si care doamna de la calcule mi-a spus ca sunt irelevante pentru calculul facturii care este deja foarte mare,doamna care in urma cu cateva zile i-a spus si administratorului care a rugat-o sa mai verifice inca o data calculul ca daca Pristoleanu are bani si se lafaie in caldura atunci sa plateasca.Atunci pentru ce se mai percepe o taxa pentru citirea repartitoarelor daca angajatii nici macar nu se sinchisesc sa se aplece sa citeasca repartitoarele iar cei de la calcule daca gasesti cumva in urma acestor citiri unitati in plus care nu au fost introduse in factura de calcul, pentru ei este irelevant sa le calculeze, probabil ca avand apartamentul cu nr.15 fara repartitoare dansii pot sa bage toate calculele si consumul care nu le iese.
2.-pe fisa de calcul a acestei firme exista o rubrica CONSUM COLOANE care si aceasta a fost incarcata cu un anumit consum deci si cu o anumita suma de plata pentru fiecare apartament.
Mentionez faptul ca inca din luna Noiembrie 2011 administrtorul imobilului a fost la firma [EDIT] si le-a spus sa scoata din calcul tevile de tip radiator care se gasesc pe holul fiecarui apartament si pe care aceasta firma are montate repartitoare, pentru ca aceste tevi nu mai functioneaza ele fiind inchise de la robinetii din subsolul imobilului.
In data de 17.01.2012 am costatat ca aceasta firma nu a radiat acele tevi din calculul consumului pentru cele doua luni anterioare,iar raspunsul pe care l-am primit din partea aceleiasi doamne de la calcule a fost ca o colega a dansei a uitat probabil sa le scoata din calcul sau ca ar putea fi o eroare de soft a programului ceea ce este o aberatie din moment ce la calculul pentru luna Noiembrie tot dansii i-au spus administratorului ca nu pot face acest calcul pentru ca repartitoare de pe aceste tevi indica zero unitati acestea fiind inchise si programul nu le permite sa calculeze,deci doua luni de plata pentru niste radiatoare care nu functioneaza.
Cum sa mai fie credibil atunci sistemul de calcul al acestei firme din moment ce noi ca si sonsumatori platim lucruri care de fapt nu exista iar angajatii aceste firme pe care tot noi ii platim nici macar nu se sinchisesc sa citeasca toate repartitoarele sau multe din cele pe care ar trebui sa le citeasca le citesc de pe biletelele lasate de unul si altul lipite pe usa apartamentului.
3.- a-3-a constatare pe care am facut-o a fost aceea ca firma [EDIT] a citit repartitoarele de costuri in data de 23.12.2011 iar contorul din subsolul blocului care indica consumul total de agent termic si care apartine C.E.T. [EDIT] a fost citit in data de 04.01.2012.
- din cauza acestei necorelari intre cele doua firme a citirii consumului, apare o diferenta de 12 zile de consum ale agentului termic care nu se regasec in unitatile de pe repartitoarele de costuri ci conform calculelorr celor de la [EDIT] se regasesc in factura de 1778 RON pentru apartamentul meu.Am inteles ca eu voi plati cel mai mare consum din bloc dar nu si acela se a plati tot consumul blocului pe 12 zile.
- deci apartamentul cu nr.15 a consumat conform calculelor [EDIT] 5,78 Gcal. care dupa ce scadem consumul spatiilor comerciale din factura este de aprox.50% din consumul intregului imobil cu tot cu pierderi.Nici daca as fi incalzit acest apartament cu 3 surse de caldura:agent termic, energie electrica si centrala proprie pe gaze pornite toate simultan nu as fi ajuns sa am de plata 1778 RON.
- S.C. [EDIT] SRL- o suprafata de 168 m- 4 calorifere- 2,31Gcal=722 RON
- apartament nr.15- suprafata de 81m- 4 calorifere- 5,78Gcal=1778RON
4.- Consider ca firma [EDIT] a facut o inventariere evaziva a coloanelor si tevilor care strabat imobilul si subsolul acestuia.
- in subsolul imobilului 50-60% dintre tevile care transporta agentul termic si care au o grosime considerabila fata de cele care trec prin apartamente sun complect neizolate iar cealalta parte de 40% sunt izolate sau izolate partial.
- tot datorita calculelor celor de la [EDIT] pentru luna Decembrie 2011 tind sa cred ca nu au coborat vreodata in subsolul imobilului pentru inventariere din moment ce pierderi pentru subsol conform calculelor sunt de 189 RON iar la apartamentul cu nr.3 spre exemplu(apartament debransat de la reteaua de energie termica, functionand cu centrala propri pe gaz) plata comuna a costurilor este de 173 RON din care 163 RON doar pentru tevile care strbat apartamentul si pentru cele doua tevi pe care [EDIT] a uitat sa le scoata din calcul pentru ultimele doua luni.
5.- In ultimii 4 ani 2008-2011 pentru luna Decembrie a fiecarui an s-a emis o factura d consum de catre C.E.T. [EDIT] de aproximativ 16 Gcal pentru acest imobil.
Mentionez faptul ca in anul 2008 eram un numar de 13 consumatori din16 plus spatiile comerciale,consumatori care de la an la an s-au imputinat semnificativ, ajungandu-se in luna Decembrie 2011 la jumatate fata de aceeasi luna a anului 2008, iar factura mentinandu-se an de an la acesti aproximativ 16 Gcal,tinand cont ca in Arad in Decembrie 2011 factura a ramas aceeasi sau chiar a scazut fata de luna anterioare la majoritatea imobilelor care nu au repartitoare de costuri comparativ cu imobilul nostru la care aceasta s-a dublat.
In data de 18.01.2012 administratorul imobilului a facut cere de refuz a facturii pentru luna Decembrie 2011 si a cerut celor de la C.E.T. [EDIT] verificarea contorului pentru consumul de energie termica pentru nejustificarea consumului mare de agent termic in comparatie cu numarul mic de consumatori, consum care nu se regaseste in numarul mic de unitati afisate de repartitoarele de costuri.
Adevarul este ca nu stiu ce rezolvare voi avea din partea celor de la O.P.C pentru ca in momentul in care am depus sesizarea la dansii nu m-a bagat nimeni in seama,motivand ca se va ocupa de aceasta sesizare cineva cu pregatire in domeniu.
Va rog pe aceasta cale sa ma sfatuiti cui sa ma mai adresez in afara celor de la O.P.C si A.N.S.C.R. pentru ca nu imi voi permite sa platesc o astfel de factura fiind bugetar si singurul salariat la o familie cu trei membri.
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
arockz, utilizator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 22:47, 27 Ianuarie 2012
Autorittaea pentru protectia consumatorului nu are ca si limita de competenta sa se implice in solutionarea diferendelor/litigiilor aparute in raporturile dintre proprietari si furnizorii de servicii
Marinel73 a scris:
- din cauza acestei necorelari intre cele doua firme a citirii consumului, apare o diferenta de 12 zile de consum ale agentului termic care nu se regasec in unitatile de pe repartitoarele de costuri ci conform calculelorr celor de la [EDIT] se regasesc in factura de 1778 RON pentru apartamentul meu.Am inteles ca eu voi plati cel mai mare consum din bloc dar nu si acela se a plati tot consumul blocului pe 12 zile.

Aceasta este explicatia acestei sume imense si de nejustificat.
Acum nu mai aveti ce face decat sa asteptati noua lista de intretinere unde consumul luat in calcul declarat de locatari va fi pentru 18 zile si deci si al dv. considerabil mai mic decat cel din decembrie.

Mai sunt greseli de inventariere care trebuie indreptate si aceasta este datoria celor care au facut inventarierea sa vina si sa corecteze datele din programul de calcul, incusiv scoaterea tevilor si coloanelor nefunctionale, inclusiv citirea tuturor indecsilor de la litera "M" care fac regularizarea consumului pe anul trecut la apartamente si spatiile comune.

Serviciul prestat de firma in cauza a fost de foarte proasta calitate si in dispretul celor care ii platesc acest comision.
Vedeti ce se intampla in ianuarie si daca suma calculata la apartamentul dv. nu este mult mai mica decat in decembrie va puteti adresa cu cele spuse aici la ANRSC, autoritatea care monitorizeaza firmele carora le-a dat autorizatie de functionare.

Pe dv., personal, va sfatuiesc sa va puneti inapoi repartitoarele pentru ca oricat de mult veti plati cu ele, este mult mai putin decat in situatia de necontorizat.

Am sa va dau un exemplu de ce i se intampla unui necontorizat de la ap.1 (sa zicem):
- la ap. 2 in luna noiembrie, din cauza de nedeclare indecsi i s-a pus un consum de 200 unitati. Intamplator, acest apartament are si consumul cel mai mare de pe scara, in mod obisnuit. Estimarea nu se face referitor la consumul lui obisnuit, ci ca fiind media consumurilor de pe scara (calorifere, apartamente, etc) din luna noiembrie. Dar el a consumat mult mai mult in mod real, sa zicem 500 de unitati. Diferenta de 300 de unitati i se adauga in luna decembrie la consumul declarat, care sa zicem este de 600 unitati. Deci in luna noiembrie la acest apartament a fost un consum de 200 unitati, iar in decembrie un consum de 300 + 600 = 900 unitati; Pe buna dreptate el isi plateste propriul consum, practic pe doua luni a consumat 1100 de unitati, atat ajunge sa plateasca in fond pe aceste luni.

- ap.1 plateste in noiembrie un maxim inregistrat la alt apartament, sa zicem ap.3, deci fara legatura cu ap.2, dar in decembrie plateste un maxim de 900 unitati + 10% care nu este consumul pe o luna asa cum ar trebui, ci de fapt plateste un maxim pe o luna si jumatate.

In permanenta acest ap.1 necontorizat va plati mai mult decat o luna de consum maxim, va plati regularizarea + consumul = valoarea maxima de la oricare apartament din scara respectiva. Practic este "ciuca" regularizarilor de la vecinii sai, avand singura vina ca este necontorizat si ca primeste toate aceste regularizari permanente de la toata scara.

Ce vi s-a spus cu cei 10% este adevarat, dar nu vi s-a spus si acest aspect pe care, sa fiu sincera, nu stiu daca in momentul aruncarii repartitoarelor, din cauze de dv. stiute, ati fi fost receptiv la o asemenea explicatie. Nu stiu daca si acum ati inteles-o, dar va sfatuiesc, inca o data, calduros, sa va puneti aceste repartitoare la loc pe calorifere si sa ramaneti in contextul contorizarii.
"Iesirea din rand", vedeti bine, va costa prea mult si nici nu face......
Nu exista un asemenea consum. Este imposibil, nu poate fi decat o EROARE.
Probabil nu s-a facut echilibrarea hidraulica la instalatia de incalzire a blocului.
Pentru detalii: www.fapr.ro Adevarul despre repartitoare.
Nu va bazati prea mult pe cei de la OPC. Nu au habar si nu au interes.

elga 50
Faza cu iesirea din rand e o magarie a firmelor. Adica daca renunti la serviciile firmelor, acestea te santajeaza, umflandu-ti factura enorm, esti pedepsit? Trebuie neaparat sa platesti enorm la incalzire daca n-ai repartitoare?
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce patesti daca renunti la repartitoare marinel73 marinel73 Subsemnatul P. I. M. cu domiciliul in loc. Arad, va prezint mai multe ereguli pe care le-am descoperit si care banuiesc ca au dus la calculul unei facturi ... (vezi toată discuția)
Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea? ricadinas ricadinas Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea tevilor si ati montat repartitorul martor pe parti comune. Daca nu ati facut ... (vezi toată discuția)
Plata caldura parti comune marinica71 marinica71 am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist ... (vezi toată discuția)