Marinel73 a scris:
- din cauza acestei necorelari intre cele doua firme a citirii consumului, apare o diferenta de 12 zile de consum ale agentului termic care nu se regasec in unitatile de pe repartitoarele de costuri ci conform calculelorr celor de la [EDIT] se regasesc in factura de 1778 RON pentru apartamentul meu.Am inteles ca eu voi plati cel mai mare consum din bloc dar nu si acela se a plati tot consumul blocului pe 12 zile.
Aceasta este explicatia acestei sume imense si de nejustificat.
Acum nu mai aveti ce face decat sa asteptati noua lista de intretinere unde consumul luat in calcul declarat de locatari va fi pentru 18 zile si deci si al dv. considerabil mai mic decat cel din decembrie.
Mai sunt greseli de inventariere care trebuie indreptate si aceasta este datoria celor care au facut inventarierea sa vina si sa corecteze datele din programul de calcul, incusiv scoaterea tevilor si coloanelor nefunctionale, inclusiv citirea tuturor indecsilor de la litera "M" care fac regularizarea consumului pe anul trecut la apartamente si spatiile comune.
Serviciul prestat de firma in cauza a fost de foarte proasta calitate si in dispretul celor care ii platesc acest comision.
Vedeti ce se intampla in ianuarie si daca suma calculata la apartamentul dv. nu este mult mai mica decat in decembrie va puteti adresa cu cele spuse aici la ANRSC, autoritatea care monitorizeaza firmele carora le-a dat autorizatie de functionare.
Pe dv., personal, va sfatuiesc sa va puneti inapoi repartitoarele pentru ca oricat de mult veti plati cu ele, este mult mai putin decat in situatia de necontorizat.
Am sa va dau un exemplu de ce i se intampla unui necontorizat de la ap.1 (sa zicem):
- la ap. 2 in luna noiembrie, din cauza de nedeclare indecsi i s-a pus un consum de 200 unitati. Intamplator, acest apartament are si consumul cel mai mare de pe scara, in mod obisnuit.
Estimarea nu se face referitor la consumul lui obisnuit, ci ca fiind
media consumurilor de pe scara (calorifere, apartamente, etc)
din luna noiembrie. Dar el a consumat mult mai mult in mod real, sa zicem 500 de unitati. Diferenta de 300 de unitati i se adauga in luna decembrie la consumul declarat, care sa zicem este de 600 unitati. Deci in luna noiembrie la acest apartament a fost un consum de 200 unitati, iar in decembrie un consum de 300 + 600 = 900 unitati; Pe buna dreptate el isi plateste propriul consum, practic pe doua luni a consumat 1100 de unitati, atat ajunge sa plateasca in fond pe aceste luni.
- ap.1 plateste in noiembrie un maxim inregistrat
la alt apartament, sa zicem ap.3, deci fara legatura cu ap.2, dar in decembrie plateste un maxim de 900 unitati + 10% care nu este consumul pe o luna asa cum ar trebui, ci de fapt plateste
un maxim pe o luna si jumatate.
In permanenta acest ap.1 necontorizat va plati mai mult decat o luna de consum maxim, va plati
regularizarea + consumul = valoarea maxima de la oricare apartament din scara respectiva. Practic este "ciuca" regularizarilor de la vecinii sai, avand singura vina ca este necontorizat si ca primeste toate aceste regularizari permanente de la toata scara.
Ce vi s-a spus cu cei 10% este adevarat, dar nu vi s-a spus si acest aspect pe care, sa fiu sincera, nu stiu daca in momentul aruncarii repartitoarelor, din cauze de dv. stiute, ati fi fost receptiv la o asemenea explicatie. Nu stiu daca si acum ati inteles-o, dar va sfatuiesc, inca o data, calduros, sa va puneti aceste repartitoare la loc pe calorifere si sa ramaneti in contextul contorizarii.
"Iesirea din rand", vedeti bine, va costa prea mult si nici nu face......