avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Termen plata daune
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Termen plata daune

Incerc sa tin postul cat mai scurt :)

Am un dosar de dauna in care eu sunt pagubitul, la Astra. Ultima semnatura (pe documentele in care erau trecute sumele cu care voi fi despagubit) a fost data pe 2 februarie.

In ordinul5/2010 CSA, art36 este specificat ca asiguratorul are 10 zile pentru a plati despagubirea.

Aceste 10 zile de cand se calculeaza? Din momentul in care eu am dat ultima semnatura sau din momentul in care ei decid ca dosarul este ok?

Am fost informat ca dosarul, desi semnat pe 2 februarie, s-a mutat la un departament superior pe 7 si ca mai dureaza pana cand se ia o decizie (sa ajunga ori la dep. plati ori la un departament superior).

Dupa cum inteleg eu legea, desi poate o fac gresit, asiguratorul are 10 zile din momentul in care eu dau ultima semnatura (deci, practic, teoretic, legal, dupa mine, 12februarie ar fi ultima zi in care ei pot plati fara penalizari).

Ma puteti lamuri?
Cel mai recent răspuns: cristian2012 , utilizator 15:03, 21 Martie 2012
Daca acestia v-au adus la cunostinta faptul ca isi rezerva dreptul de a efectua investigatii ( prin notificare scrisa in termen de cel mult 5 zile de la data avizarii) atunci acestia pot lungi demersurile pana la 3 luni de zile conform:

Art. 36. — (1) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland o oferta de despagubire justificata, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.


Daca insa investigatiile au luat sfarsit si dumneavoastra a-ti depus cererea de despagubire atunci acestia trebuie sa va plateasca in termen de cel mult 10 zile de la depunerea acesteia conform:

(5) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
(6) In situatia in care dosarul de dauna contine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despagubire si cuantificarii daunei, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat.

Daca ultima "semnatura" a fost pe cererea de despagubire sau dupa caz pe oferta de despagubire (dupa ce a fost depus la dosar deviz de reparatie si/sau facturi) atunci acestia ar trebui sa plateasca in cel mult 10 zile de la data "semnaturii" (mai bine spus de la data inregistrarii documentului).
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Am sunat la centrul lor de informatii, pe daune, si mi s-au comunicat urmatoarele:
- dosarul a fost finalizat pe 7 februarie.
- dosarul se afla la un departament superior pentru cercetari
- daca Astra sunt de acord cu suma dosarul ajunge la dep. plati
- daca Astra nu sunt de acord cu suma ajunge la alt departament superior.
- voi fi contactat luni-marti pentru alte clarificari.

Nu mi s-a comunicat nimic (scris, verbal, etc). Relatia cu Astra a fost una de porc, oamenii sunt foarte neprofesionisti.

Trecand peste faptul ca toata firma este compusa din departamente superioare:
- semnatura mea a fost data pe 2 februarie
- in legislatie scrie 10 zile (care, din moment ce nu este specificat ca fiind lucratoare, inteleg ca sunt calendaristice).

Asadar, termenul legal se incheie pe 12 februarie?

Pe 2 februarie am semnat oferta de despagubire, am predat echipamentul avariat (pentru care s-a facut proces verbal) si nu au mai existat alte cereri (se semnez, sa aduc, sa produc, etc).

Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Discordless, utilizator
In cazul acesta imediat dupa weekend faceti o sesizare scrisa catre CSA la care atasati si documentele doveditoare.... inteleg ca daca a-ti predat echipamantul avariat acestia au terminat orice demers in a efectua cercetari si sunt de acord cu cuntumul pagubei...
Faceti reclamatie la CSA si cred ca se va rezolva ma repede decat avizeaza departamentele lor dosarele.
Din proprie experienta tin sa va spun ca in functie de cunatumul daunei .... fiecare sucursala/agentie/reprezentanta de despagubiri are alocata o anumita competenta iar pentru celelalte avize dosarul trece prin mai multe departamente centrale.... daune, juridic, financiar, director general si se intoarce la financiar pentru plata. In general termenul de avizare pe fiecare departament este de 2-3 zile si daca luam in calcul si departamentele sucursalei unde s-a avizat initial dosarul toata aceasta birocratie va depasi termenul de 10 zile.... asta insa nu ii disculpa....
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Am inteles. Voi considera cele 10 zile ca fiind lucratoare, asa ca termenul lor final este 16 februarie. In cazul in care se tin de cuvant si ma contacteaza pe 12-14 le voi reaminti termenul limita.

Va multumesc pentru raspunsul prompt :)
N.B. :
Nu uitati in "reamintire" sa le faceti cunoscut faptul ca veti solicita si penalitati.:rtfm:
Asta ca sa stie ca stiti!

Alte discuții în legătură

Plata dauna asigurari intarziata DenisaJianu DenisaJianu Ce este de facut daca au trecut doua luni de cand ASTRA trebuia sa imi plateasca daunele, iar acest lucru nu se intampla. Am sunat la call center, dar doamna ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca (obligatii asigurator) ovidiu59 ovidiu59 In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale. In procedul verbal ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform normelor csa dextar dextar Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il ... (vezi toată discuția)