avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... familiar-acordul tatalui in ce priveste minorul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

familiar-acordul tatalui in ce priveste minorul

buna ziua.am un baiat de 5 ani nascut in italia si cu certificat de nastere rominesc copilul este trecut pe numele tatalui noi find necasatoriti el la recunoscut,noi ne-am despartit si el vre sa plece in rominia acum find in italia ce as putea face pentru a avea dreptul sa trec granita cu copilul.tatal copilului este de acord sa facem o procura sau ceva de genu asta care sa fie indeterminata.va rog spunetimi ce tre sa fac si ce acte imi trebuie. si unde trebuie sa ma duc pentru acceste acte.va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:24, 10 Februarie 2012
Cele mai corecte informaţii se gasesc pe site-ul www.mae.ro la secţiunea "Condiţii de calatorie".
În România, legislaţia aplicabila (Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetaţenilor români în strainatate) prevede ca minorilor li se permite ieşirea din ţara numai daca sunt însoţiţi de o persoana fizica majora. Copiii minori (sub 18 ani) posesori de paşapoarte individuale trebuie sa prezinte la ieşirea din ţara, pentru a putea calatori în strainatate, înscrisuri autentificate conform legii din care sa rezulte acordul ambilor parinţi sau al persoanelor responsabile de creşterea, supravegherea şi îngrijirea lor.
Când copilul este înscris în paşaportul unuia dintre parinţi şi se deplaseaza în strainatate împreuna cu acesta, parintele trebuie sa prezinte la ieşirea din ţara acordul legalizat al celuilalt parinte, cu excepţia cazurilor în care parinţii sunt divorţaţi şi acesta din urma are copilul încredinţat spre creştere şi educare prin hotarâre judecatoreasca, ramasa definitiva şi irevocabila.
Mare atenţie la întocmirea procurii de catre notar; poliţia de frontiera îşi rezerva dreptul de a nu permite parasirea ţarii de catre minor daca procura nu este întocmita corect (lipsa datelor despre documentele parinţilor, a datei de parasire şi întoarcere din/în ţara etc.).
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
sa veniti in tara aveti nevoie de un titlu de calatorie eliberat de consula/ambasada
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii minori si iesirea lor din tara; ContSters140523 ContSters140523 Sun divortata si am copii in incredintarea mea ,hotarare devinitiva si irevocabila ...vreau sa plec cu copii din tara,le-am facut pasapoartele.Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Procura minor simoalin simoalin Buna ziua, In cazul unui minor (15ani) daca vrea unul dintre parinti sa-l duca in strainatate are nevoie de procura de la celalalt parinte la fiecare iesire ... (vezi toată discuția)
Parasirea romaniei de catre un minor neinsotit ally_badboy ally_badboy buna, as vrea sa stiu ce acte sunt nencesare pentru a putea un copil de 16 ani parasi romania neinsotit. Suntem stabiliti in Italia iar in luna noiembrie ... (vezi toată discuția)