avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amenzi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amenzi

buna ziua
care este diferenta intre amenda administritiva si amenda penala?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:18, 11 Februarie 2012
Buna ziua.
Amenda administrativa , in dreptul penal,se aplica la inlocuirea pedepsei cu inchisoare ,cf.art.91 din C.P.,atunci cand se apreciaza ca pericolul social al faptei este mai redus.
In dreptul penal,amenda penala si administrativa,sunt acelasi lucru .
Poate ati vrut sa va referiti la diferenta dintre contraventie, amenda administrativa si aamenda penala din dreptul penal.
Cu stima,
Marius Bote .
Amenda administratva si cea penala nu sunt acelasi lucru si amenda administrativ nu se aplica pt pericol social redus.
Amenda administrativa se da pe art 18^1 C.pen. coroborat cu art 10 lit b^1 C.pr.pen., adica pe lipsa pericolului social. Aceasta amenda este aplicata de catre procuror dupa ce da NUP(neinceperea urmaririi penale) sau SUP(scoaterea de sub urmarire penala) si nu se inregistreaza in cazier.

Amenda penala se da atunci cand prejudiciul este minim si infractiunea are un pericol social redus. Numai instanta poate aplica amenda penala, deci exista o trimitere in judecata a inculpatului. Se inregistreaza in cazier si daca nu se achita din rea-credinta aceasta se transforma in inchisoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
picika a scris:

buna ziua
care este diferenta intre amenda administritiva si amenda penala?
multumesc



Amenda administrativa nu este inscrisa in cazierul judiciar, pe cand cea penala este inscrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mustrare sau amenda administrativa ana64 ana64 buna ziua, am o neclaritate vis-a-vis de inlocuirea raspunderii penale. pentru un caz de furt calificat in care prejudiciul a fost recuperat integral ... (vezi toată discuția)
Intrebari dosar delapidare danielbks danielbks Buna ziua. Pe data de 1 dec am sustras din incasarile zilnice la locul de munca suma de 3000 lei, astfel fiind depusa o plangere impotriva mea. In jurul datei ... (vezi toată discuția)
Nedreptate?????? DIICOT DIICOT AM fost cercetat de diicot ptr art 264 cod penal(( favorizarea infractorului)))si mi sa dat S.U.P. deoarece nu exista elementul constitutiv al faptei. pina ... (vezi toată discuția)