avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mustrare sau amenda administrativa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mustrare sau amenda administrativa

buna ziua, am o neclaritate vis-a-vis de inlocuirea raspunderii penale.
pentru un caz de furt calificat in care prejudiciul a fost recuperat integral procurorul poate dispune o masura administrativa ca avertismentul mustrarea si amenda administrativa.
practic cum stabileste un procuror o astfel de masura tinand cont de antecedentele faptuitorului, de marimea prejudiciului???
cum poate fi catalogat prejudicul ca marime? exista norme pt asa ceva?
Nu exista norme ca in dreptul fiscal.
Se stabileste sanctiunea de procuror in functie de anumite criterii.
Depinde insa foarte mult si de fapta.

Mustrarea nu am vazut sa se aplice...niciodata...
Sanctiuni cu caracter administrativ:mustrarea,mustrarea cu avertisment si amenda de la 10 lei la 1000lei.In primul rand procurorul nu are competenta de a dispune inlocuirea raspunderii penale cu cea administrativa,numai instanta de judecata.Prejudiciul trebuie reparat in totalitate pana la pronuntarea hotararii judecatoresti.Furt calificat=consecinte deosebit de grave= 200 000lei noi(una din situatii).Furtul calificat nu este prevazut printre infractiunile pentru care instanta de judecata ar putea dispune inlocuirea raspunderii penale.
pai atunci cum poate dispune procurorul masura amenzii administrative?
prin repararea prejudiciului in totalitate ce se intelege? inapoierea bunurilor sau si plata acestora spre exemplu.
Repararea prejudiciului in penal se face potrivit dispozitiilor legii civile:in natura-restituirea lucrului;restabilirea situatiei anterioare;desfiintarea totala sau partiala a unui inscris.Prin echivalent,prin plata unei sume de bani cand repararea in natura nu mai e posibila.

Alte discuții în legătură

Cazier patat? alex1925 alex1925 ce inseamna \"ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol ... (vezi toată discuția)
A furat un laptop si a recunoscut fapta lu_cica lu_cica buna ziua..fratele meu a furat un laptop si 35 lei de la o sala de jocuri electronice..la doua zile sa dus la angajatul de acolo si ia restituit laptopul si ... (vezi toată discuția)
Plingere impotriva inlocuirii raspunderii penale ion minca ion minca Am un litigiu cu o persoana careia, in urma sesizarii penale, i s-a deschis dosar penal. Dosarul a fost solutionat cu SUP si inlocuita raspunderea penala cu ... (vezi toată discuția)