avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenirea unui bun obtinut prin donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenirea unui bun obtinut prin donatie

Bunicul sotului meu are doua case in proprietate. Intr-una din ele locuiesc doi nepoti cu sotiile lor. Bunicul are doua fete, o fata, care are la randul ei doi copii, a renuntat la dreptul de mostenire pentru casa respectiva, iar fata careia i se cuvine dreptul de mostenie pentru aceasta casa doreste ca copii ei sa si-o transcrie direct pe numele lor. Casa este constituita din doua apartamente separate, partea de jos va fi pe numele unui frate si partea de sus pe numele celuilalt.
Donatia fiind in cadrul casatoriei stiu ca in caz de divort nu este considerat bun comun, dar in caz de deces al sotului as vrea sa stiu daca sotia are dreptul de mostenire a locuintei, mai intra cineva la succesiune, in afara de copiii acestora... poate ataca cineva actul acesta de donatie dupa moartea sotului?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:42, 11 Februarie 2012
La succesiune nu conteaza daca este donatie sau nu, vin la mostenire si copii si sotul supravietuitor
deci parintii si fratele sotului nu intra la mostenire?
Donatia este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-si asuma obligatii fata de donator, in afara indatoririi generale de a-i purta recunostinta. Este revocabila de drept donatia facuta de persoana care la data incheierii actului nu avea copii sau descendenti, daca, dupa aceasta data, donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara casatoriei, fie chiar postum, nascut in urma mortii tatalui. Donatia este un act juridic solemn, intrucat valabilitatea ei este conditionata de exprimarea consimtamantului partilor, personal sau prin mandatar numai in forma autentica. Daca obiectul donatiei il constituie un bun imobil, pentru incheierea actului este necesara indeplinirea si a celorlalte conditii prevazute de lege pentru instrainarea de imobile. Daca se doneaza bunuri mobile, este obligatorie intocmirea unui act care sa cuprinda enumerarea si evaluarea acestora. Exista unele varietati de donatii care au anumite particularitati. Astfel sunt: donatii indirecte, in care desi libertatea nu este exprimata intr-un act de donatie ea se poate deduce neindoielnic din continutul unui alt act, de exemplu renuntarea neconditionata la un drept de creanta; deghizate, care se infatiseaza sub forma unor acte cu titlu oneros, de exemplu, sub forma unui contract de vanzre-cumparare; prin persoane interpuse, cand destinatarul bunului donat este in realitate altul decat acela care figureaza in contract. Donatiile deghizate si cele prin persoane interpuse sunt lovite de nulitate ori de cate ori prin ele se urmareste eludarea unei dispozitii legale imperative.
~ Conținut șters la cerere ~
La mostenire vor veni doar copii defunctului si sotul supravietuitor, atat.

@afacerilden, nu mai este de actualitate cea ce spuneti. Donatia nu se mai poate revoaca datorita nasterii unui nou copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire Alexa1717 Alexa1717 Buna ziua , părinții mei vor sa cumpere un apartament si să-l treacă pe numele meu si al sotului. Soțul meu mai are 2 copii din fosta relație ( nu au ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Donatie atacabila caligula69 caligula69 Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)