am sa explic cronologic sirul evenimentelor:
-28-08-2011 data accidentului, eu nevinovat;
-02-09-2011 instiintarea mea , precum ca dosarul este oprit pt investigatii amanuntite(adica a fost trimis la anti-frauda);
-2x-11-2011(nu mai stiu exact data) am dat declaratie unui inspector venit de la Bucuresti privind data la care s-a produs deoarece asta a fost motivul considerat de ei frauda;
-20-12-2011 am fost anuntat telefonic sa merg la un service pentru a mi se efectua o evaluare estimativa a pagubei;
- 04-01-2012 am prezentat acel deviz si copia dupa cartea de identitate a masinii inspectorului RCA (mai devreme nu s-a putut din cauza sarbatorilor de iarna);
- 1x-01-2012 am primit un telefon de la ei care mi-a comunicat 2 sume , una pt dauna totala iar alta pt reparatie cu facturi si/sau deviz.
Nemai primind nimic scris de la ei:
30-10-2012 am facut o cerere scrisa catre cei de la Bucuresti (fiindca asa mi-a spus inspectorul de aici de la Galati ca cer cei de la Bucuresti ) in care am solicitat in scris o decizie finala privind suma de despagubire a daunei. Acestei cereri i sa dat nr de inregistrare;
-Astazi 11-02-2012 nu am primit nici un raspuns pe motiv ca cei de la Bucuresti nu l-au trimis inca.
intrebarea mea este cum as putea sa obtin acea penalizare de 0,1% pe zi de inarziere pentru cele doua luni jumate trecute dupa cele 3 luni pe care le aveau ei la dispozitie legal?
Din ce ati explicat dumneavoastra inteleg ca nu ati primit pana in acest moment o notificare srisa in care sa vi se precizeze suma cuvenita. Daca asiguratorul nu a procedat conform:
Art. 36.
(2) Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de cel mult 3 luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.
(3) Asiguratorul RCA are obligatia sa comunice in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de maximum 10 zile de la data avizarii daunei.
(4) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland oferta de despagubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, in cazul in care se dovedeste indeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
, atunci... puteti sa solicitati penalitati de intarziere conform:
Art. 37. — Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenele prevazute la art. 36 sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita, care se plateste de asigurator, se aplica o penalizare de 0,1%, calculata pentru fiecare zi de intarziere.
... insa trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie sa depuneti o cerere de despagubire... cel mai indicat insotita de un deviz care sa ateste ca prejudiciul depaseste valoare masinii la data accidentului...adica dauna totala. La acesta ar trebui sa atasati si un raport de calcul pentru dauna totala....
In baza: Art. 36. — (1) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
.... intocmiti cererea de despagubire si solicitati si penalitatile de intarziere calculate pana la data platii.... asteptati cele 10 zile iar apoi puteti sa le faceti o sesizare scrisa la CSA daca nu va platesc ... urmeza concilierea directa... si ca ultim pas instanta daca nici asa nu se rezolva nimic.
Este f. bine ca ati fost foarte riguros, inca de la inceput si ati inregistrat si pastrat toate solicitarile facute la asigurator. Bine ar fi sa citeasca si altii si sa faca la fel, intrucat se pierde f. mult timp in a reconstitui perioada scursa de la accident si pana la decizia celui pagubit sa actioneze asiguratorul in judecata pentru recuperarea pagubei.
Dupa cum spuneti ca s-au derulat faptele, tare ma tem ca nu veti fi despagubit nu numai cu penalizarile de intarziere ( acestea nici un asigurator nu vi le va oferi, p[ur si simplu, de buna voie , ci numai in baza unie hotarari judecatoresti). Cred ca asiguratorul nu doreste sa va despagubeasca de loc, singura cale raminand instanta, unde, evident, veti cere si acele penaLIZARI.
Penalizarea se plateste raportat la suma data pt dauna totala , la cea pt reparatie(fiindca prin luna ianuarie mi s-a comunicat telefonic doar aceste doua sume) sau cumva trebuie sa imi repar masina pe banii mei si abia apoi in baza devizului de reparatie voi putea cere aceasta penalizare?
Si o a doua intrebare ar fi cam cat m-ar costa un proces cu RCA-ul?
Va multumesc.
Penalitatea de 0,1% pe fiecare zi de intarziere in plata despagubirii dupa expirarea celor 10 zile dupa depunerea cererii de despagubire, cu suma stabilita, in care asiguratorul trebuie sa faca plata.
In cazul dvs faceti reclamatie la CSA.
Potrivit art. 36 din Ordinul CSA nr. 5/2010, aplicabil in cauza, asiguratorul RCA aste obligat sa plateasca despagubirile in termen de 10 zile de la data depunerii ultimului document in dosarul de daune. Daca insa acesta considera necesara o investigatie privind cauzele si imprejurarile evenimentului, plata despagubirilor se suspenda in perioada investigatiilor insa nu mai mult de 3 luni, cu respectarea conditiei de a fi instiintati in termnen de 10 zile despre aceasta investigatie. In cazul in care nu au fost achitate despagubirile peste aceste termene, trebuie inceputa procedura pentru cauza litigioasa, prin convocare la conciliere directa si apoi cu actiune in instanta, avand nevoie in acest sens de avocat.