avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna seara!am rugamintea sa ma ajutati cu niste informatii.Mama a fost casatorita cu tata 27 de ani..in timpul acestei casatori au aparut probleme de sanatate adica a fost operata la coloana,inlocuirea cristalinului la ambii ochi,probleme cu inima,ea s-a decis sa il dea in judecata pentru a fi supus la plata unei pensii de intretinere...intrebarea mea este daca ea a anexat toate actele doveditoare bolilor ei are vreo sansa sa poata primii pensie de intretinere?mentionez ca are varsta de 57 de ani, divortul este in curs,si tatal imi plateste pensie alimentara mie....va multumesc anticipat o seara placuta

Potrivit NCC , mama poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.
Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
Asadar, important este ca mama sa nu aiba capacitate de a munci dovedita prin acte medicale.
Si eu cred ca aretoate sansele sa obtina o pensie de intretinere, in conditiile enuntate.
Daca nu solicita sau nu obtine aceasta pensie si daca divortul se va prounta din culpa exclusiva a sotului parat, sotia poate solicita si o prestatie compensatorie, indeplinind cerintele prevazute in art .390 Noul Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)
Intretinerea minorului si a mamei? ContSters216620 ContSters216620 daca eu nu lucrez,si sunt divortata de sotul,sunt acasa cu un minor de 1 anisor si 2 luni ,dar nu locuim impreuna,are cumva obligatia sa imi achite si mie o ... (vezi toată discuția)