avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intretinerea minorului si a mamei?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intretinerea minorului si a mamei?

daca eu nu lucrez,si sunt divortata de sotul,sunt acasa cu un minor de 1 anisor si 2 luni ,dar nu locuim impreuna,are cumva obligatia sa imi achite si mie o suma de intretinere?Mentionez, daca este aplicata legea?
in afara obligatiilor stabilite prin dispozitivul sentintei de divort prin care s-a reglementat si incredintarea minorului, numai suma ce a fost stabilita ca pensie de intretinere, aceasta este aferenta cresterii si educarii minorului.
Obligatiile sunt in hotararea de divort, ati cerut cumva intretinere?
Daca pensia de intretinere n-a fost stabilita prin hotararea judecatoresca, ea nu va este datorata.


Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data desfacerii casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.


Potrivit NCC , puteti solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.


Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.



Succes.

Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere daniella28 daniella28 se mai acorda pensia de intretinere in cuantum banesc sau doar material si daca si mamei lasata bolnava si fara servici de sot i se poate acorda i pensie si in ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
În ce context se acordă pensie pentru incapacitatea de munca a unui soț în cazul unui divorț? serban.m serban.m As avea o nelamurire! In ce context se acorda pensie pentru incapacitatea de munca a unui sot in cazul unui divort,Una din parti cere pensia aceasta, motivand ... (vezi toată discuția)