avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere

se mai acorda pensia de intretinere in cuantum banesc sau doar material si daca si mamei lasata bolnava si fara servici de sot i se poate acorda i pensie si in ce cuantum?
Potrivit NCC , se poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.

De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.


Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lntretinere sot/sotie dupa divort georgeiuly georgeiuly Am o situatie . O persoana are [b]probleme de ansietate si [b][b]nu[/b] [/b][/b]are serviciu. Are prieten/a si doresc sa se casatoreasca cunoscand situatia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- procedura obtinere dapetrea dapetrea As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez??? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere sot dupa divort cirip cirip Situatia suna cam asa:Casatoriti timp de 20 de ani ,doar sotul a avut servici si a fost intretinatorul familiei,sotia fiind casnica.In urma cu 4 luni sotia a ... (vezi toată discuția)