avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere sot dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere sot dupa divort

Situatia suna cam asa:Casatoriti timp de 20 de ani ,doar sotul a avut servici si a fost intretinatorul familiei,sotia fiind casnica.In urma cu 4 luni sotia a intentat divort,s-a finalizat rapid neexistand copii minori.Sotia de 3 ani lucreaza in afara ,sotul nu mai lucreaza fiind disponibilizari la toti angajatii fabricii. El acum nu mai are nici un venit,este ajutat de rude ,este opsihic daramat de parasirea sotiei. Mai nou este si bolnav cu diferite afectiuni ,are si varsta de 56 ani cand f greu iti gasesti un loc de munca intr-o zona fara industrie ,fara sanse sa-ti gasesti pe undeva de munca.intrebarea mea este daca ar putea cere in instanta o pensie alimentara de la fosta sotie ,inbtr-ucat ea acum are posibilitati financiare ,l-a parasit cand nu a mai avut servici sotul.Ce sanse ar avea de castig ,sotul ,daca ar introduce o actiune pt pensie de intretinere. Sunt anumite conditii ..... trebuie sa fii mobilizat la pat sau stiu eu alte motive? Ms anticipat!
Cel mai recent răspuns: cirip , utilizator 08:07, 19 Aprilie 2014
Buna ziua,
Teoretic are ceva sanse, practic ............
Mult noroc!
av. Gabriel Klein Kiritescu

[2.5 din Regulament - nu se fac recomandari privind angajarea uni specialist]

Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit NCC , se poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.

De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.


Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.




Problema e ca nu e in incapacitate de munca din pricina unei boli. Nu are venituri pt ca a fost indisponibilizat, teoretic ar trebui sa aiba somaj.
Nu cred sa aiba sanse.
. El acum nu mai are nici un venit,este ajutat de rude ,este opsihic daramat de parasirea sotiei.


Din postarea de mai sus am dedus ca nu mai poate desfasura activitatea prestata din cauza starii emotionale proaste.

Stare de nevoie are, ar putea sa incerce ca nu are nimic de pierdut.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Crinutza777 Crinutza777 Buna seara!am rugamintea sa ma ajutati cu niste informatii.Mama a fost casatorita cu tata 27 de ani..in timpul acestei casatori au aparut probleme de sanatate ... (vezi toată discuția)
Intretinerea minorului si a mamei? ContSters216620 ContSters216620 daca eu nu lucrez,si sunt divortata de sotul,sunt acasa cu un minor de 1 anisor si 2 luni ,dar nu locuim impreuna,are cumva obligatia sa imi achite si mie o ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere marianaveres marianaveres Dupa 37 ani de casatorie sotul paraseste sotia(fara a divorta),sotia nu gaseste de lucru(54 ani si putin bolnava), a fost casnica de comun acord cu sotul.Acum ... (vezi toată discuția)