avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... lntretinere sot/sotie dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

lntretinere sot/sotie dupa divort

Am o situatie . O persoana are probleme de ansietate si nu are serviciu. Are prieten/a si doresc sa se casatoreasca cunoscand situatia celuilalt. Daca dupa casatorie (acum traiesc impreuna ) si divorteaza din diferite motive (doanme f... ) celalalt sot are obligatie de intretinere pana la insanatosire ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lylah , utilizator 23:02, 31 Martie 2014
georgeiuly a scris:

Am o situatie . O persoana are probleme de ansietate si nu are serviciu. Are prieten/a si doresc sa se casatoreasca cunoscand situatia celuilalt. Daca dupa casatorie (acum traiesc impreuna ) si divorteaza din diferite motive (doanme f... ) celalalt sot are obligatie de intretinere pana la insanatosire ? Multumesc.


As dori sa intreb si eu la acest subiect ce trebuie facut in urmatorul caz , fostul sot care a fost obligat prin hotarare judecatoreasca sa plateasca fostei sotii o pensie de intretinere, dispare, nu i se cunoaste noua adresa si si-a dat demisia de la serviciul unde lucra, Prietena mea nu mai stie nimic despre el, se poate adresa politiei?
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
Lylah, utilizator
@georgeiuly, anxietatea se trateaza. Daca nu va putea sa munceasca din cauza bolii ( oricare ar fi ea, diagnosticata de un medic) si nu are venituri suficiente pt a se intretine, fostul sot ii datoreaza intretinere.
@Lylah, ii poate face plangere pentru abandon.

Potrivit NCC , se poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.

De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.


Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.

Multumesc pt raspuns. Intre timp , fostul sot a facut proces cerand sa nu mai plateasca pensia de intretinere fostei sotii pe motiv ca s/a imbolnavit si nu mai poate munci. A depus un certificat de boala si a demisionat de la serviciu. Ce poate face prietena mea? Pensia ei pe caz de boala a ajuns intre timp de la 200 la 400 lei. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Lylah, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere daniella28 daniella28 se mai acorda pensia de intretinere in cuantum banesc sau doar material si daca si mamei lasata bolnava si fara servici de sot i se poate acorda i pensie si in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- procedura obtinere dapetrea dapetrea As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez??? (vezi toată discuția)
Pretentii sau abandon sarra67 sarra67 Buna ziua! 1.In cererea formulata de divort fostul sot, a stabilit ca jumatate din vacante,weekendul sa fie petrecute cu minorul, cresterea copilului am ... (vezi toată discuția)