avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pretentii sau abandon
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pretentii sau abandon

Buna ziua!
1.In cererea formulata de divort fostul sot, a stabilit ca jumatate din vacante,weekendul sa fie petrecute cu minorul, cresterea copilului am primit-o doar eu deoarece asa a cerut,lucru care s-a stabilit si de judecator. Dar nu s-a intamplat nimic din toate cerute,mai mult nici plata pensiei de intretinere nu o mai trimite,lucru pentru care am apelat la executor a trecut o jumatate de an dar inca nu s-a incheiat executarea.
2.In timpul casatoriei m-am imbolnavit,iar ca drept sprijin dupa primirea biopsiei m-am ales cu divortul. Atat copilul cat si eu nu am primit ajutor,si-a luat bagajul si dus a fost...
3.Datorita problemelor de sanatate a trebuit sa ma pensionez si sa achit singura ratele la creditele facute in timpul casatoriei renuntand de multe ori la procurarea medicamentelor,acum nu mai am posibilitatea de a plati ratele ;pana la partajul care este deschis de el mai dureaza ce pot face,va rog?
Pot depune dosar in instanta pentru pretentii,conform art 389,din c.c?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sarra67 , utilizator 20:10, 9 Ianuarie 2014
si stiu care e procedura exact, dar cred ca puteti amana plata ratelor, prezentandu-va la banca cu diagnosticul si dovada pensiei de boala, poate va raspunde cineva exact. Pe mine m-a induiosat povestea dvs. care daca ar exista omenie si responsabilitate din partea fostului s-ar rezolva de la sine, eu nu va urez decat multa sanatate si putere de lupta pentru dvs. si copilul dvs. Incerca-ti pe cale amiabila sa discutati cu el ( sotul) despre viitorul copilului dvs., poate sotul e doar speriat!
multumesc dar din pacate nu s-a incheiat la credit asigurarea pentru pierderea capacitatii de munca,fostul sot si a refacut viata asteapta sa devina ,,parinte,, din nou...
Multumesc din suflet ,pentru frumoasele vorbe!
Potrivit NCC , se poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.

De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.

Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.

Atat drepturile, cat si obligatiile sunt comune , in cazul in care acestea au fost dobandite in timpul mariajului.

Obligatia contractuala care s-a nascut din incheierea contractului de imprumut este comuna.

Astfel, veti putea disputa in cadrul partajului obligatia de plata a ratelor bancare.
Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele: in contractul incheiat cu banca sunteti ambii -parte titular si codebitor, iar plata ratelor revine amandurora(pana va fi dispusa partajarea creditului dobandit in timpul casatoriei ).

In ceea ce priveşte datoriile comune ale fostilor soţi , instanta de judecata poate dispune obligarea sotului dumneavoastra la restituirea cotei de ½ din împrumutul contractat în timpul căsătoriei, dar si la obligarea platii cotei de 1/2 din sumele de bani ramase neplatite la banca, pana la implinirea termenului de rambursare.

multumesc,insa in contractul de imprumut nu apare nimeni ca si co-debitor,eu sunt singulur titular din pacate...
Mai am o intrebare cum trebuie formulata cererea catre instanta ref la art. 389 din NCC ,este nevoie de prezenta avocatului,se poate lua unul din oficiu avand in vedere si situatia financiara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinerea minorului si a mamei? ContSters216620 ContSters216620 daca eu nu lucrez,si sunt divortata de sotul,sunt acasa cu un minor de 1 anisor si 2 luni ,dar nu locuim impreuna,are cumva obligatia sa imi achite si mie o ... (vezi toată discuția)
Plata credite in partaj savinermia savinermia Buna,in timpul casatoriei s-au facut credite doar pe unul dintre soti,dupa divort acestea s-au platit doar de catre titular,cealalta parte a abandonat plata ... (vezi toată discuția)
Lntretinere sot/sotie dupa divort georgeiuly georgeiuly Am o situatie . O persoana are [b]probleme de ansietate si [b][b]nu[/b] [/b][/b]are serviciu. Are prieten/a si doresc sa se casatoreasca cunoscand situatia ... (vezi toată discuția)