avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dubla cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dubla cetatenie

Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie romano-americana. Am intrat in tara in Ianuarie cu pasaportul american,cel roman fiind expirat. Am o fetita care are numai cetatenie americana. Initial, am venit in Romania pentru o vizita de 2 luni, dar datorita unor probleme, sunt nevoita sa stau mai mult. Nu stiu ce sa fac....pot sa-mi prelungesc vizita? Este indicat sa-mi fac pasaportul romanesc? Problema e fiica mea...chiar daca eu imi fac pasaprotul romanesc...ce fac cu ea? Ii pot face acte aici in Romania? Va rog sa ma ajutati...Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: manuela43 , utilizator 09:19, 22 Februarie 2012
yvk, Nu are nevoie de nici un act apostilat conform Conventiei de la Haga. Nu se aplica cetatenilor americani sau celor cu dubla cetatenie .


magdai75, Ati intrat pe teritoriul Romaniei ca cetateni americani cu pasaport american si va puteti bucura de acest privilegiu. Nu aveti nevoie de pasaport romanesc sau alt act romanesc decat daca doriti sa rezolvati anumite probleme judiciare ce necesita identificarea dv. ca cetatean roman cu drepturi legale in Romania. Ca cetatean american nu aveti limita de sedere pe teritoriul Romaniei. Fetita are acelasi statut ca si dv. Nu va faceti nici o grija. Acesta e avantajul nostru, a celor cu dubla cetatenie romano-americana. Toate cele bune !
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
La intratea in tara mi sa spus sa nu depasesc 90 de zile.....Deci ce sa inteleg, ca de fapt pot sta cat vreau aici in tara, cu pasaport american si fara viza? Asta inteleg eu din ultimul mesaj.....Nu cred ca este normal....Ce am inteles eu e ca poti sta in Romania fara viza 90 de zile in 180 de zile.....
HG 732/2002: [ link extern ]

Spicuiri din OG 194/2002:
ART. 11 Dispoziţii generale privind şederea străinilor […]
(2) În cazul în care prin convenţiile internaţionale sau actele normative prin care se desfiinţează unilateral regimul de vize nu este prevăzută perioada pentru care vizele sunt desfiinţate, străinilor care nu au obligaţia obţinerii vizei pentru a intra în România li se permite accesul pe teritoriul statului român şi pot să rămână până la 90 de zile, în decurs de 6 luni, începând cu ziua primei intrări în ţară.

ART. 134 Contravenţii
Sunt considerate contravenţii următoarele fapte: […]
2. neîndeplinirea de către străin a obligaţiei de a părăsi teritoriul României după data la care încetează dreptul de şedere în România prevăzut la art. 11;[…]
ART. 135 Sancţiuni
Contravenţiile prevăzute la art. 134 se sancţionează după cum urmează: […] e) în cazul contravenţiei prevăzute la pct. 2, amenda se aplică după cum urmează:
(i) de la 400 lei la 700 lei, în cazul unei şederi de până la 30 de zile după încetarea dreptului de şedere;
(ii) de la 600 lei la 1000 lei, în cazul unei şederi de până la 60 de zile după încetarea dreptului de şedere;
(iii) de la 800 lei la 1200 lei, în cazul unei şederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de şedere.

@magdai75: Ceea ce am precizat in mesajul anterior e doar o parere personala, nu stiu cum stau lucrurile in practica... de aceea v-am sugerat sa contactati IGPF.

@manuela43: Poate ar fi fost util sa precizati daca ati avut o experienta similara - ati intrat in tara cu pasaport american si ati ramas mai mult de 90 zile, avand totodata actele de identitate romanesti expirate.

Imi cer scuze pentru informatia eronata privind sederea nelimitata. In cazul meu nu au fost necesare 90 zile insa informatia la acea vreme (data de ofiterul din aeroport) era ca sederea putea fi nelimitata. Puteti sta fara probleme 90 zile in decursul a 180 zile. Daca doriti sa stati mai mult atunci reinoiti-va pasaportul in orasul in care ati avut ultimul domiciliu ( se poate face in regim de urgenta cu supra-taxa) iar pentru fetita inregistrati la starea civila (nu mai sunt sigura daca asta e institutia , poate intre timp s-a schimbat ) cererea de transcriere a certificatului de nastere eliberat de autoritatile americane. Certificatul de nastere trebuie sa fie tradus si legalizat.Bafta multa !



Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ies din tara cu certificatul de nastere VictorL VictorL am o problema, sunt cetatean strain si am depus actele pentru buletin si trebuie sa imi apara de pe o zi pe alta dar imi trebuie sa plec urgent acasa, as putea ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copii nascuti in strainatate ce acte imi trebuie ca sa-l fac? nichitean nichitean buna. ma numesc luminita si am o fetita de 2 ani nascuta in spania.as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentre ai face certificat de nastere romanesc.eu sunt ... (vezi toată discuția)