avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident in parcare centru comercial. RCA raspunde?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident in parcare centru comercial. RCA raspunde?

Buna ziua.

Am luat parte la un mic accident seara trecuta, mai precis cautam un loc de parcare in zona subterana a unui centru comercial de pe vasile milea. In fata mea un gigant bolid bavarez, model X5. Ma plimb in spatele lui in ideea de a cauta un loc de parcare, la fel si el, cu aceeasi idee. La o intersectie din parcare, opreste brusc. Opresc in spatele lui la vro 80 - 100 cm, foarte calm. Cu piciorul pe frana eu. Ma uitam si eu dupa un loc. Semnalizatoarele mansarier ale lui se aprind spontan si vad venind spre mine 2,5 tone de metal si angrenaje. Probabil nu a remarcat ca sunt in spatele lui (desi masina lui era full options, camera mansarier, senzori parcare, cutie automata, etc - nu prea ai cum sa nu fii atentionat ca dai in cineva cu masina aceea, in fine). Nu m-am speriat insa masina mea a suferit daune calculate conform siteului producatorului, de peste 5000 lei piese. Vina este integrala a lui. Sper ca aici nu ar fi probleme. Eu aveam si un martor in masina.

Intrebarile sunt:
1. Asiguratorul lui, UNIQA, acorda asigurarea si in parcarea centrelor comerciale?
2. El are casco, si rca. Eu pe care o voi solicita?
3. Trebuie sa ne prezentam amndoi la constatator dupa completarea formularului?
4. As vrea si nu numai ca as vrea, dar solicit ca piesele schimbate sa fie de origine, si la reprezentanta la care masina mea este inregistrata. Am acest drept?

Astept raspunsurile voastre.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Daniel1990 , utilizator 15:32, 8 Martie 2012
1. Sigur ca da... asigurarea RCA a lui acopera daunele produse artfel:
Art. 26. — (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
(2) Indiferent de locul in care s-a produs accidentul de vehicul — pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri, atat in timpul deplasarii, cat si in timpul stationarii vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.

2.Polita RCA... cea Casco ii este necesara lui... niciodata nu se poate solicita polita Casco de la vinovat.

3.Indicat asa este... de obicei societatile de asigurari nu despagubesc in astfel de cazuri daca nu se prezinta ambele masini...
Pe langa acesta ... este in obligatia asiguratului de a se prezenta:
Art. 33. — (1) Asiguratul este obligat sa instiinteze, in cel mai scurt timp, asiguratorul RCA cu privire la producerea evenimentului si sa precizeze imprejurarile cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigatiilor referitoare la acest eveniment sa procedeze in conformitate cu instructiunile primite de la asigurator.

4.Da .... puteti repara masina la reprezentanta.... insa trebuie sa fiti foarte atent la avizarea daunei sa nu va dati acordul de a repara masina intr-o unitate service agreeata de societatea de asigurari.
In cazul in care vi se solicita expres aceasta.... refuzati si faceti obiectiuni in scris mentionand urmatorul paragraf:
Despagubirile pentru vehicule nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.
Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentrumateriale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55. Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si de materiale pentru acestea, cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs!

Am vorbit si cu cei de la Uniqa, asiguratorul RCA al vinovatului si mi s-a spus ca pot duce masina in orice reprezentanta doresc eu pentru a fi reparata. Acum astept sa completez acel formular de constatare amiabila si mai apoi sa ni se transmita o data cand putem sa ne prezentam la inspectorul ce va evalua pagubele.

Important este sa nu profite ce acele 3 luni pe care le au la dispozitie si sa trimta masina la investigatii pentru frauda. Atunci nu prea mi-ar conveni, desi ei legal au acest drept. Masina mea fiind lovita in fata a suferit pagube, desi minore, multe la numar. Printre care si unele elemente de caroserie ce s-au desprins si au cazut dupa parasirea locului accidentului. Acelea in mod cert trebuie inlocuite, temerea mea ar fi ca ei vor evalua prost pagubele. Si mai mult decat atat nu vor evalua corect in mod sigur pentru ca nici eu nu stiu exact care sunt toate pagubele, si ar trebui evaluata si de cei de la reprezentanta, pentru a-si da verdictul. Poate fi fisurat radiatorul de ex si inspectorul sa nu sesizeze asta. Cei de la service ar trebui sa vada, dar nu stiu cat de relevanta este parerea celor de la service. Eu am luat la bani marunti toate pagubele conform schitelor masinii si le-as sti, dar daca ar fi sa le enumar, se va intelege ca fac frauda pentru ca elementele lipsesc efectiv de pe masina in acest moment... nu stiu care ar fi procedura. As vrea ca masina sa fie exact asa cum era inainte de imapct.
Am revenit cu alte informatii.

Am completat formularul de constatare amiabila. Numai ca, am trecut un martor, iar vinovatul a cerut in mod expres sa il tai, altfel nu imi va mai da asigurarea. L-am taiat. Mai apoi am sunat la compania de asigurari si mi s-a spus ca daca apar stersaturi pe formular nu este valabil. Acum astept sa completez un alt formular de constatare amiabil. Corect de aceasta data. Dar fara martor. Am decis sa nu pun martor pentru ca el, ca si vinovat sustine ca eu sunt vinovat, si nu imi da asigurarea. Eu am martor care a vazut accidentul si ca si mine sustine adevarul.

1. Daca voi completa acel formular corect, si dansul mai apoi nu va vrea sa se prezinte la asigurator, ce pot face? Mai pot apela la politie in acest caz?

2. Atat timp cat s-au scurs 24 de ore dansul a sugerat sa trecem o zi in plus la data accidentului ca sa ne incadram. Uniqa asigurari accepta si 48 de ore.

3. Exista posibilitatea ca eu sa pierd cazul si sa nu mai primesc despagubiri? Chiar si cu formularul de amiabil completat corect dar fara martor?

Probabil am facut o greseala imensa ca nu am chemat politia. Nu ai cum sa ai incredere in om. E prostesc, fara politie amiabilul e cu dus si intors.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
Daniel1990, utilizator
Daca aveati un martor si accidentul s-a petrecut cum ati descris.... atunci trebuia trecut in constatul amiabil.... altfel acesta poate declara evenimentul eronat si atunci nu ve-ti fi despagubit.
Daca refuza sa semneze amiabilul va prezentati la politie in limata celor 24 de ore.
O mica precizare.... "Eu aveam si un martor in masina" ..... nu poate fi considerat martor... cei care sunt in masina si rudele de gradul I sunt considerati prepusi... asa ca in cazul acesta nu aveti martori.
Deci cei din masina nu sunt martori. E bine de stiut pe viitor. Deci greseam eu daca treceam la martori persoana respectiva. Ceva mai devreme am semnat contractul amiabil. Urmeaza sa ma duc eu cu el la asiguratorul lui.

Cele 24 de ore s-au scurs. Dar daca mi-a semnat de bunavoie acel formular nu ar trebui sa ma mai tem sau sa fie necesar sa implic politia.

Fiind vorba de mers cu spatele am inteles ca este neaparat necesara si prezenta dansului la constatare pentru a se face reconstituirea. Si a spus ca se va prezenta daca va fi nevoie. De aici lucrurile ar trebui sa decurga normal. Gresesc?

Inca o intrebare. Maine cand ma voi duce la asiguratorul lui, imi va trebui copia dupa asigurarea lui sau e suficienta constatarea, care contine si numarul politei lui?
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Daniel1990, utilizator

Alte discuții în legătură

Dosar daune constatare amiabila tiby83 tiby83 Salut, Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil. Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu ... (vezi toată discuția)
Am suferit un accident autox-( alek_s alek_s nu stiu pasii ce trebuie urmati in calitate de pagubit am incercat sa citesc ordin csa20 din 2008 dar nu inteleg bine fiecare act cand trebe facut si nu as ... (vezi toată discuția)
Accident rutier laurentiu123 laurentiu123 Buna ziua, in urma cu o luna am avut ghinionul sa am un accident rutier: intr-un sens giratoriu nu mi s-a acordat prioritate. La insistentele partii vinovate ... (vezi toată discuția)