avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul complet de cotizare si sporul de grupa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul complet de cotizare si sporul de grupa

buna ziua!
as dori sa aflu daca sporul de grupa se aduna la stagiul de cotizare ptr a obtine stagiul complet.
data nasterii : iulie 1958
vechime in prezent: 35 ani,4 luni efectiv munciti
spor de grupa 3ani 6luni- din perioada-1979-1989
intrebare:
in 2014 la 56ani si 2 luni pot sa ma pensionez anticipat fara penalizare?presupunand ca voi munci in continuare pana la 56ani, voi cumula stagiul de 39ani 2 luni?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:18, 22 Iunie 2012
Sporul de grupa(acum se numeste perioada suplimentara la vechimea in munca)intra atat in stagiul complet,cat si in cel total de cotizare.Daca la implinirea varstei de 56 de ani si 2 luni,indepliniti conditia de stagiu de 39 de ani si 2 luni,fara stagiu asimilat,atunci puteti iesi la pensie anticipata fara penalizare.
Buna ziua. Daca se poate, as dori sa-mi dati cateva informatii referitoare la pensie. Este vorba despre tatal meu. Nu stiu cum sa gasec aceste informatii altfel decat aici.
-Data nasterii: 27 octombrie 1954
-Vechime in munca: 1 august 1974 - pana in prezent, din care 8 luni a fost somer (cu indemnizatie de somaj) si 5 luni consecutive fara munca - se implinesc anul acesta in august 38 de ani de munca!
-Spor de grupa (perioada suplimentara de vechime) - 57 de luni (4 ani si 9 luni).
Intrebarea este cat de repede poate iesi la pensie anticipat, cu sau fara penalizare (in cazul in care se poate face cu penalizare, cat ar insemna). Multumesc frumos
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 60 de ani.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani(fara stagiu asimilat).Pentru pensie anticipata partiala conditia de stagiu este de 35 de ani(fara stagiu asimilat).
-De unde vine perioada suplimentara in munca ?Cumva din 19 ani de grupa a II-a ?Dintr-o combinatie(ani) de grupe I si II.Conditii speciale sau deosebite ?.
Precizati anii intregi de grupe(conditii) si procentul.
Perioada suplimentara de munca vine din 19 ani de grupa a 2-a.
Imi puteti spune ce inseamna "stagiu asimilat"? Va multumesc
Legea 263/2010

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie conform legii intrate in vigoare dupa 01 ianuarie 2011? mariatomas mariatomas Sunt femeie nascuta la 05 iulie 1956. Am o vechime in munca de 33 ani lucrati efectiv pana la data cand am intrat in somaj. In aceasta perioada de 33 ani am ... (vezi toată discuția)
Pensionarea anticipata Florenta30 Florenta30 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti in functie de datele prezentate daca in nov 2014(asta ar fi data pensionarii anticipate) am vechimea suficienta pentru a ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sau pensie anticipata partiala? oanaboros oanaboros Buna seara...am mai scris despre subiectul asta insa am ramas cu o nelamurire...mama mea are 55 de ani si 4 luni...si-a depus dosarul in 18 februarie pt pensie ... (vezi toată discuția)