Buna tuturor,
Am un client caruia i s-a deschis procedura de insolventa, conf.Cod Fiscal pot face provizion deductibil fiscal in procent de 100%, dar eu vreau sa-i fac ajustare pentru ca vreau sa-mi scada si valoarea activelor. Intreb aceasta ajustarea pentru deprecierea creantelor este si ea deductibila fiscal (adica ajustare = provizion)?
Ordin 3055
189 - (1) Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 Clienti incerti sau in litigiu sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
(2) In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Ajustarile se inreg prin conturi de ajustari 681 = 491.
In bilant soldul ct 491 se scade din soldul ct 4111, asa incit valoarea activelor este diminuata.
Creante si furnizori
iulia53
AM preluat de curind o societate,dar am mici problem cu soldurile la 411 si 401 din Balanta.Situatia este urmataorea:-LA ct.411 am citva clienti neincasati din ... (vezi toată discuția)