Nu stiu sa va prezint cazul la modul general, asa ca va rog sa-mi permiteti sa vi-l prezint sub forma unei relatari de situatii relativ concrete.
Sunt trei frati care au ca mostenire dobandita de multi, multi ani un anumit patrimoniu imobiliar constand in casa si terenuri-paduri, dinainte de anul 1989. Unul dintre frati, primul (1), ramane in casa parinteasca, si are un urmas. Al doilea frate (2) devine adept al unei forme de manifestare a libertatii de constiinta religioasa, locuind sporadic in casa parinteasca, dar tot la fel de nestatornic si in alte locatii ale comunitatii religioase respective in timpul a multor ani. Acesta nu are urmasi. Al treilea frate (3) isi muta domiciliul din casa parinteasca prin casatorie si are mai multi urmasi. Toate aceste lucruri pana aici spuse se petrec inainte de 1989.
Tot atunci, inainte de 1989, in timpul vietii tuturor fratilor, fratele cu multi urmasi-al treilea in povestire (3)-, isi cedeaza drepturile de mostenire catre fratele fara urmasi (2)-cel pribeag in pocainta si, precizez, cu defect fizic constand in cecitate.
Fratele 3 decedeaza apoi, dupa cele aratate mai sus se vor fi intamplat, deasemeni inainte de 1989.
Fratele 1 decedeaza si el dupa mai multi ani, in anii 2000-2010, si tot in acest interval, la scurt timp decedeaza si fratele 2, niciunul dintre cei doi nelasand vreo dispozitie tesamentara.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1). Fratele renuntator in favoarea celuilalt frate (cel orb) transmite catre descendenti aceasta situatie de renuntare? Ma gandesc ca toti verii din acest caz vor avea drept egal dupa unchiul pocait care detinea cea mai mare parte.
2). Cum se vor imparti drepturile de succesiune?
Succesiunea „fratelui pribeag in pocainta” se va imparti dupa cum urmeaza:
Copilul fratelui 1 mosteneste 1/2 din masa succesorala a defunctului (sotia supravietuitoare a fratelui 1 poate veni la succesiune in cota de 1/2)
Copii fratelui 3 mostenesc impreuna 1/2 din masa succesorala a defunctului (sotia supravietuitoare a fratelui 3 nu poate veni la mostenirea fratelui pribeag)
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor
tmariuscop
Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Mostenire
MadiF
Am avut un frate care a decedat în urmă cu 1 an de zile. S-a căsătorit în urmă cu 27 de ani şi a avut o fetită. După 1 an de zile s-au despărţit, ... (vezi toată discuția)