avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am avut un frate care a decedat în urmă cu 1 an de zile. S-a căsătorit în urmă cu 27 de ani şi a avut o fetită. După 1 an de zile s-au despărţit, dar nu au divorţat niciodată, neluând legătura unul cu celălalt. A locuit în casa părintească până când aceasta s-a vândut şi s-a împărţit fraţilor. El şi-a cumpărat o casă din partea care i-a revenit din casa părintească. Nu a muncit,de aceea şi-a depus actele pentru ajutorul social acordat de primărie. În ultimii 2 ani de zile din viaţă, s-a îmbolnăvit şi a locuit la mama, în casa mea. A fost internat în spital, costurile operaţiei şi a tratamentului fiind suportate de mine, sora lui si de mama noastră. A urmat decesul fratelui meu. I-am anunţat fiica de decesul tatălui său, dar aceasta nu s-a implicat în nimic ce a ţinut de înmormântare, costurile fiind suportate iar de mine şi de mama. Dat fiind faptul că acesta are o fiică, dar aceasta nu a contribuit cu nimic, cui îi va reveni casa acestuia, sau cum aş putea eu să scot cheltuielile de înmormântare?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:54, 21 Martie 2014
Conform noului cod civil art. 975 care reglementeaza dreptul la mostenire al descententilor defunctului:
Dreptul de mostenire al descendentilor Art. 975
(1) Descendentii sunt copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
(2) Descendentii defunctului inlatura mostenitorii din celelalte clase si vin la mostenire in ordinea proximitatii gradului de rudenie. Dispozitiile art. 964 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(3) In concurs cu sotul supravietuitor, descendentii defunctului, indiferent de numarul lor, culeg impreuna trei sferturi din mostenire.
(4) Mostenirea sau partea din mostenire care li se cuvine descendentilor se imparte intre acestia in mod egal, cand vin la mostenire in nume propriu, ori pe tulpina, cand vin la mostenire prin reprezentare succesorala.


In aceasta situatie ea are dreptul de a mosteni intreaga mostenire a defunctului, cu exceptia situatiei in care ar veni in concurs cu sotul supravietuitor(nu este cazul, din ce am citit mai sus) sau daca ea renunta la mostenire.

In alta ordine de idei, va depinde de ea daca va dori sa achite o parte din cheltuielile cu tratamenul si cheltuielile de inmormantare. Ar putea fi obligata sa achite aceste datorii, in contul mostenirii, pe cale unei actiuni in instanta, dar nu este garantat acest lucru.
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
jamesbond12, utilizator
A avut si o sotie, inca sotie la data decesului, asa ca va mosteni si aceasta. Ea 1/4 din mostenire, copilul 3/4. Mostenirea ( daca o accepta) e formata si din active si din pasive, vor trebui sa plateasca si aceste datorii. Dvs insa, trebuie sa le pretindeti de la mostenitori in termen de 3 ani.
Mai exista varianta ca ele sa nu accepte mostenirea si astfel sa mosteniti dvs ca ruda de grad 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea in cazul decesului unuia dintre parinti buzdu_andra buzdu_andra Buna ziua! As dori sa va intreb cum se va imparti mostenirea din partea tatalui meu decedat intre mine , cei doi frati ai mei si mama. Intreb pt ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ksapul Ksapul Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama pincguinul pincguinul Buna ziua, Aacum 2 luni a decedat mama. In urma acesteia a ramas sotul si 2 fiice. Va rog sa imi spuneti care este cota ce revine fiecaruia in urma ... (vezi toată discuția)