avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... declaratie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

declaratie mincinoasa

buna ziua sunt o mamaica care a dat o declaratie mincinoasa la politie.fetitei mele i sa furat tel mobil cin era la mama mea acasa.nu mi a spus decat cind m am dus sa o iau.atunci ma mintit ca cineva a venit pe la spate si ia smuls tel din mana si afugit.eu a doua zi m am dus la politie si am spus ca mi la luat mie tel exact cu mi a spus fata mea.dupa 3 saptamani am decoperit pe facebook ca tel ficei mele a fost luat de un prieten din cartierul unde sta mama mea.ma sunat baiatul acela si l am descusut pana mi a spuc ca el l a luat si ca mi l da inapoi.a doua zi m am dus la politie si am spus ca l am gasit in cutia postala.itre timp politia a descoperit adevarul.ce mi se poate intampla ca m au chemat cu fetita la politie .va rog astept un raspuns.multumesc
Cel mai recent răspuns: denisa25k , utilizator 16:40, 14 Februarie 2012
In principiu nu ati comis nicio infractiune , dar nici nu ati oferit un bun exemplu copilului dvs.
Oricum gestul dvs este cel putin regretabil si cu parere de rau , lipsit de maturitate.
Nu cadreaza pentru un parinte si nici nu poate fi pus pe seama dragostei pentru copilul sau , cel putin , aceasta poate fi o dovada de dragoste prost inteleasa si cu viitoare efecte daunatoare in devenirea minorei.
Sper sa nu se formuleze impotriva dvs. plangere penala pentru denuntare calomnioasa.
va multumesc.acum stiu ca nu am procedat corect dar fata mea nu a vrut sa mearga la politie spunand ca ii este frica.am acctionat fara sa gandesc.dar acum baiatul care i a furat tel a fost chemat la politie si a dat declaratie asa cum i la furat eu vreau sa stiu de ce ma cheama cu fetita.poate sa ii faca ceva copilului?eu acum pot tetrage plangerea facuta?nu vreau nici ca baiatul sa pateasca ceva are doar 16 ani.si mama lui este foarte ingrijorata.varog sa ma ajutati cu un sfat.va multumesc mult.
In mod normal , daca se efectueaza cercetari , fiica dvs va fi citata pentru a da declaratie , in calitate de parte vatamata iar daca are pana in 14 ani , va fi audiata in prezenta parintelui sau tutorelui.
Ascultarea părţii vătămate minore se face potrivit dispoziţiilor referitoare la ascultarea învinuitului sau inculpatului care se aplică în mod corespunzător , aceasta presupunând adresarea întrebărilor prealabile privind numele , prenumele , data şi locul naşterii , studii , adresă şi alte date pentru stabilirea situaţiei sale personale , iar apoi cel audiat este lăsat să declare tot ce ştie în cauză , după care este întrebat cu privire la fapta care formează obiectul cauzei şi cu privire la probele pe care , eventual înţelege să le propună.
In art. 81 c.pr.pen. se stipuleaza modul de audiere al martorului minor :
,,Minorul poate fi ascultat ca martor. Pana la varsta de 14 ani ascultarea lui se face in prezenta unuia dintre parinti ori a tutorelui sau a persoanei careia ii este incredintat minorul spre crestere si educare.”şi la Audierea martorilor sub 16 ani in anumite cauze .,,
Instanţa de judecată ca si organul de urmarire penala , procedează la audierea victimelor minore ca şi persoane care au suferit o vătămare prin infracţiune, prin interpelarea lor în prezenţa părinţilor, ori persoanelor cărora le-a fost încredinţată, precum şi avocatului (atunci când este cazul).
Plangerea penala pentru furt nu poate fi retrasa , dar puteti face la cererea dvs , cuvenitele precizari , aratand adevarul intr-o noua declaratie data.
Cu privire la sanctiunea care i se va aplica baiatului va dispune procurorul in functie de atitudinea acestuia in tipul cercetarilor, de eventualele sale antecedente penale , de mai multi factori.
Este foarte posibil sa i se aplice o amenda administrativa de catre procuror , conform art.18/1 c.pen.

Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie minor liviuku liviuku Nu lucrez in domeniu juridic dar am o intrbare: -- Poate un minor de 15 ani sa dea o declaratie , sau sa depuna o marturie cu privire la o infractiune , ... (vezi toată discuția)
Martor minor popescualexandrina popescualexandrina .in ce conditii poate da un tanar de 17 ani declaratie ca martor intr-o dosar penal aflat in faza de urmarire penala. trebuie sa i se aduca la cunostiinta ... (vezi toată discuția)
Audiere minori wiki38 wiki38 De la ce varsta pot fi audiati minorii martori in faza de urm penala de lovire?Daca parintii nu sunt deacord pot fi obligati?Se impune obligatoriu audierea sau ... (vezi toată discuția)