avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant?

In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie?
Ce ar raspunde poporul la aceasta intrebare vitala si fundamentala?
La un sondaj relativ recent am observat ca poporul roman ar dori sa fie intrebat cu privire la acest apect de o importanta deosebita pentru natiunea romana.

1.Cat de democratic ar fi daca ar fi imposibil de a se formula aceasta intrebare poporului roman printr-un referendum?

2.Cat de democrati am fi daca presedintele actual ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?

(Aceasta intrebare imi apartine mie in mod exclusiv si nu implica absolut deloc o intrebare adresata anterior unei autoritati de stat sau in mod direct presedintelui Romaniei-este doar o intrebare oarecum retorica, dar la care se poate raspunde de orice persoana care doreste sa raspunda)

Ca precizare suplimentara intrebarea se poate formula si altfel:

Cat de democrati am fi daca presedintele viitor al Romaniei ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?
(Ma refer la un alt viitor presedinte al Romaniei)

Adica daca poporul ar vrea sa fie intrebat...si nu ar putea fi intrebat din anumite motive independente de vointa presedintelui ar fi sau nu democratic?
Solutia geniala si salvatoare din punct de vedere moral al actualului presedinte al Romaniei ar fi sa avanseze posibilitatea ca intreaga populatie a tarii sa-si poata exprima libera consimtamantul asupra schimbarii formei de guvernamant prin initierea si pregatirea unui referendum. Acest lucru ar insemna faptul ca poporul avand la baza principii democratice isi exprima neviiciat si liber saturatia de o forma de guvernamant, de peste 20 de ani a creat numai probleme si neajunsuri populatiei din Romania. Personal felicit teza propusa de dumneavoastra, o consider absolut interesanta, foarte bine prezentata cu un aer specific finetei avocatesti si eu sunt partizanul schimbarii actualei formei de guvernamant cu monarhia.
Personal nu cred că la acest moment, poporul ar fi interesat de acest referendum. In primul rând nu cred că la acest moment avem vreo dorinţă în a înţelege o astfel de schimbare şi ce ar reprezenta această schimbare ptr noi. Cred că la acest moment priorităţile poporului sunt altele, de exemplu ce vor pune pe masă, cum vor plăti ratele, cât vor mai avea loc de muncă sau o locuinţă.
Ideea este ca poporul risca deja sa nu mai aiba ce pune pe masa si nici sa isi plateasca ratele la banca.
Riscul este deja iminent si daca nu se schimba ceva acum va trebui sa le spunem la mostenitori...sa schimbe ceva...dar nu le vom mai putea spune ce sa schimbe deoarece ei chiar nu vor mai avea ce sa schimbe si ce sa spere...

Ati vazut ca in campania electorala se da paine, pui, miei, etc...gratis...
Iar apoi nimic...concludent...
Cei care dau iau apoi inzecit, insutit sau in cote inestimabile...
Oare este chiar atat de greu de inteles?

Nu mai suntem in vremea imperiului roman.
Nu ne mai putem bucura la paine si circ.

Putem incerca monarhia si daca nu merge vom reveni la republica...adica la ceea ce este astazi...

Marea intrebare este daca putem reveni de la republica la monarhie in mod democratic...
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sondaje s-au facut si se mai fac in privinta monarhiei.
Organizarea unui referendum pe aceasta tema are, insa, mai multe piedici:
- decizia de a organiza un asemenea referendum ar fi de competenta actualei puteri, dar aceasta este impotriva monarhiei
- costurile unui referendum organizat de actuala putere ar fi de zece ori mai mari decat costul real al unui referendum asemanator in alta tara din CE
- daca trecem peste primele doua necazuri si totusi cei de la putere ar organiza un referendum natioanal pe tema monarhiei, majoritatea populatiei ar vota impotriva, nu pentru ca ar fi impotriva monarhiei, ci impotriva organizatorilor.




Articolul 152: Limitele revizuirii
Dispozițiile prezentei Constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.,

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)