Vreau sa divortez,dar sa si obtin pentru copii minori pensie alimentara. Sotul NU are absolut nici un venit salarial,ci numai venituri din dividende care sunt insa foarte ,foarte mari la firma la care este unic asociat.Cum se procedeaza in cazul acesta??Mi se va stabili o pensie minima??
Multumesc pentru raspuns...dar unde e dreptatea??Daca el are aceste venituri din dividende..constante cel putin in ultimii doi ani,si va castiga in continuare la fel...de ce copii sa nu beneficieze de sumele adevarate pe care le poate avea?? Chiar nu exista o lege in Romania asta pe care sa poti sa te bazezi ???
Ba exista lege, practica juridica .... credeti ca raspunsurile pe care vi le oferim nu sunt in concordanta cu prevederile legale .....???
Articolul 94 aliniatul 3 din Codul familiei stabileste un plafon maxim (cuantum pensie de intretinere), pana la care poate fi acordata, si anume:
- pana la o patrime din castigul din munca al debitorului, cand intretinerea se datoreaza pentru un copil;
- pana la o treime din acelasi castig, cand intretinerea se datoreaza pentru doi copii;
- pana la jumatate din castigul din munca al debitorului, cand intretinerea sa datoreaza pentru trei sau mai multi copii.
Instanta judecatoreasca nu poate stabili cote superioare plafonului legal, cu exceptia cazului in care debitorul obligatiei de intretinere (parintele) se ofera a plati o suma peste plafonul legal, daca prin aceasta nu se aduce atingere altor persoane indreptatite la intretinere.
Prin castigul din munca se intelege:
- veniturile din munca (retributia fixa si orice alte sume care se platesc in temeiul raportului de munca si care au caracter de continuitate, sporurile de vechime, gradatiile, drepturile de autor cuvenite scriitorilor, artistilor plastici, oamenilor de stiinta, inventatorilor si inovatorilor, veniturilor realizate din munca, cele ale micilor meseriasi etc.),
- veniturile asimilate cu veniturile din munca, avand un caracter de continuitate, cum sunt pensiile care pot fi urmarite pentru intretinere, in temeiul art. 409 Cod de procedura civila etc.
Mergeti la Administratia Financiara, obtineti dovezi cu privire la aceste venituri din dividente si solicitati instantei stabilirea obligatiei de intretinere in functie de aceste venituri.
Daca Administratia refuza eliberarea dovezilor, solicitati instantei sa faca o adresa la Organele Fiscale unde este inregistrata firma si sa comunice aceste venituri.
Cand m-am hotarat sa dau divort,m-am gandit ca totul va fi simplu...pentru ca,chiar daca niciodata nu a avut un salariu, ridicarea ritmica a dividendelor timp de 3 ani va demonstra care sunt veniturile anuale si ca o parte din ele va revenii copiilor. Eu am un venit salarial destul de bunicel..dar nu inteleg de ce copii nu ar putea avea acelasi nivel de viata castigand un procent din ce profit obtine el. Este foarte adevarat ca,probabil dupa divort nu va mai declara dividende,m-am gandit si la asta,dar am sperat ca printr-o simpla demonstratie ca el avea acele venituri constant,pensia alimentara sa fie calculata in functie de asta.Pacat ca ,inca nu am reusit sa facem un cod al familiei care sa protejeze copii de viclenia parintilor. In loc sa se atace intre ei...s-ar gandii mai bine ca totul se rasfrange pe copii. Multumesc mult inca odata
Pensie alimentara
Diesel999
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. Sunt divortat si am o fetita de 17 ani, pentru care platesc pensie alimentara 25% din venituri. ... (vezi toată discuția)