Ma confrunt cu o problema ,la care va rog ,as dori un ajutor...un raspuns.Sunt divortata cu un copil lasat in grija mea cu hotarare irevocabila.La momentul divortului,sotul(fostul) nu mai avea serviciu,din aceasta cauza ,s-a hotarat ca pensia alimentara sa fie minima,la timpul acela 70,00 ron.In timp ce nu a avut un loc de munca binenteles ca nu a achitat nici suma aceea.Apoi a schimbat mai multe locuri de munca,platind copilului ba meditatiile de 2 ori pe luna,ori cumparand cate ceva de mancare pentru el.In ultimii 2 ani nu a mai achitat nimic neavand din nou un loc de munca.De 1 luna are din nou un serviciu,dar acest lucru il ascunde de mine,presupun ca din cauza sa nu ii cer banii care i se cuvin copilului.
As vrea sa stiu care este procentul din salariu care se da pentru pensia alimentara?Si cum as putea sa-l constrang cumva ca el sa plateasca o pensie alimentara copilului care are varsta de 14 ani.Mentionez ca eu am un serviciu part-time,pentru a-mi supaveghea indeaproape copilui.Multumesc anticipat.
Articolul 94 aliniatul 3 din Codul familiei stabileste un plafon maxim (cuantum pensie de intretinere), pana la care poate fi acordata, si anume:
- pana la o patrime din castigul din munca al debitorului, cand intretinerea se datoreaza pentru un copil;
- pana la o treime din acelasi castig, cand intretinerea se datoreaza pentru doi copii;
- pana la jumatate din castigul din munca al debitorului, cand intretinerea sa datoreaza pentru trei sau mai multi copii
Daca nu cunoasteti ce venituri are fostul sot si nici locul acestuia de munca, veti introduce actiune pentru majorarea pensiei de intretinere in favoarea minorului solicitand instantei emiterea unei adrese la ITM pentru a afla daca acesta realizeaza venituri salariale, daca nu atunci veti solicita stabilirea pensiei raportata la venitul minim pe economie care este de 600 lei, iar daca este tata doar al acestui copil, va fi obligat la plata unei pensii lunare de 150 lei.
Daca aflati in cursul procesului locul de munca al acestuia, indicati instantei un cont bancar in care sa va fie virata pensia astfel ca instanta va emite cerere de poprire la angajator pentru transferarea lunara in contul bancar indicat a pensiei datorate minorului.
Daca nu va plateste pensia cateva luni consecutiv, depuneti plangere la politie pentru abandon de familie. ;)
Intretinere minori
baietzika
daca ambii soti au obligatii de intretinere conform codului fam art 97 pentru sotul care are in intretinere copiii poate fi solicitata o contributie egala cu ... (vezi toată discuția)