avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara pentru un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara pentru un minor

buna ziua,
am primit de la fostul sot o suma lunara (300 ron) pentru copil. de trei luni insa nu mai plateste. nu este incadrat cu carte de munca. as vrea sa stiu ce sanse avem, daca deschid proces; instanta il poate obliga sa plateasca, si cat? deasemenea, in 2008 a vandut un teren mostenit; as vrea sa stiu daca minora are dreptul sa primeasca o cota parte din valoarea acestuia.
1. Indiferent daca este sau nu angajat in ipoteza in care este sanatos fostul sot ii datoreaza minorei intretinerea. In aceste cazuri instantele, in lipsaa unui text legal, obisnuiesc sa oblige parintele la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 25% din salariul minim pe economie la data pronuntarii hotararii.
2. Art. 94 alin. 3 Cod fam arata ca intretinerea se raporteaza la "din câştigul din munca" al parintelui nu la alte venituri. Cu alte cuvinte, asupra veniturilor provenite din alte operatiuni decat munca minora nu are nici un drept.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
ii puteti face plangere penala la politie pt abandon de familie, daca deja sunt 3 luni de neplata
In situatia in care cel ce datoreaza pensie de intretinere nu lucreaza cu forme legale, deci nu ii puteti dovedi veniturile, el va fi obligat la plata unei pensii de intretinere raportata la salariul minim pe economie. Cuantumul acesteia va fi de maxim 25 % din salariul minim pe econommie pentru un copil.
Minora nu are nici un drept asupra sumei rezultate din vanzarea terenului mostenit de tatal sau.
Cuantumul intretinerii datorate este cel stabilit in hotararea instantei. Daca nu are serviciu si nu a solicitat micsorarea catimii pensiei va trebui sa achite suma stabilita prin hotarare.
Nu are dreptul la veniturile ocazionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere calculata din pensia de boala?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fostul sot este pensionat pe caz de boala, iar aceasta pensie nu reprezinta venit din munca ce se ia in calcul la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere ... (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara RAMOnaBC RAMOnaBC deci:obligarea reclamantului x la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei z in cuantum de 150 lei lunar.este stabilita suma fixa nu procent nici ... (vezi toată discuția)