Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Acum 3 luni de zile sotul meu a fost implicat intr-un accident rutier soldat doar cu avarii produs din vina altui participant la trafic care nu a acordat prioritate.La fata locului din intamplare a ajuns un echipaj al politiei rutiere, care a constat accidentul si vina celuilalt sofer si care a supus ambii soferii etilotestului care in ambele cazuri a fost negativ.A doua zi la sediul politiei rutiere s-a intocmit un proces verbal prin care celalalt sofer era penalizat cu puncte/ amenda pentru producerea accidentului. Asigurarea lui este la societatea Euroins, care ne-a trimis , exact la expirare termenului de 3 luni,astazi un refuz de plata pe motiv ca "nu se pot trage concluzii cu privire la cauzele si imprejurarile producerii accidentului" desi repet este un proces verbal intocmit de politia rutiera Iasi.
Am nevoie de un sfat referitor la ce putem face in continuare. Probabil ii vom actiona in instanta, dar as vrea un raspuns de la cineva avizat.
Va multumesc anticipat.
Acestia isi motiveaza refuzul in baza:
Art. 45. — Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care:
3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea prejudiciului, la cauzele si imprejurarile producerii accidentului, precum si la cuantumul prejudiciilor produse.
... este o practica destul de des intalnita. Mizand probabil pe faptul ca avaria nu este foarte mare si nu ii ve-ti da in judecata , mai ales daca nu au putut lua legatura si cu asiguratul lor , atunci acestia refuza plata daunei.
Cel mai indicat este sa le faceti o sesizare la CSA la care sa atasati si toate documentele necesare si procesul verbal. Specificati clar ca asiguratul si-a recunoscut vinovatia prin semnarea procesului verbal si nu a avut obiectiuni, nici nu l-a contestat ulterior.
In cazul in care detineti o nota de constatare avariilor ar trebui sa solicitati unei unitati service un deviz pe care sa il inaintati la dosar insotit de o cerere de despagubire.
Daca nici asa acestia nu revin la sentimente mai frumoase... nu va ramane decat calea instantei.
In mod normal ... ca acestia sa se poata folosi de acest articol trebuiesc urmarite neindeplinirea unor etape.....
- nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea prejudiciului... aveti proces verbal cu semnatura vinovatului si recunoasterea vinovatiei
- cauzele si imprejurarile producerii accidentului .... aveti declaratiile de la politie pe care acestia trebuiau sa le solicite
- cuantumul prejudiciilor produse.... depuneti deviz la dosar.
Cu siguranta, daca doriti sa va recuperati prejudiciul va trebui sa actionati in instanta societatea de asigurari.Recomandarea este sa apelati la un avocat cu experienta in procesele cu asiguratorii.
Din pacate primul drum pe care l-am facut dupa ce am primit refuzul a fost la Csa unde ni s-a explicat ca mai bine nu am face sesizare...probabil nu aveau chef de munca.In refuzul de plata mai scria ca " in urma verificarilor effectuate de repr.euroins au rezultat mai multe neconcordante in privinta producerii accidentului in raport cu procesul verbal" Ei pot contestant un proces verbal al politiei rutiere?Multumesc pentru raspuns
Nu pot contesta procesul verbal...
Pot insa sa ofere consiliere asiguratului pentru a depune contestatie insa asta trebuie facuta in termen de 15 zile de la data emiterii.
Daca pana la acesta data nu a fost depusa contestatie atunci vinovatul nu mai poate face asta.