avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CAND RAMANE DEFINITIVA O HOTARARE JUDECATOREASCA?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CAND RAMANE DEFINITIVA O HOTARARE JUDECATOREASCA?

O HOTARARE JUDECATOREASCA DEVINE DEFINITIVA (DIVORT) DUPA EXPIRAREA TERMENULUI DE APEL SAU LA DATA LA CARE AM LEGELIZAT-O ? IN CAZUL MEU 07.02.2008 - PRONUNTARE , 28.02-COMUNICARE CU DREPT DE APEL 30 ZILE , 10.07.2008-NOTIFICANDU-SE DEFINITIVA SI IREVOCABILA. MULTUMESC.
La data cand expira termenul de apel. Dvs. puteti legaliza si dupa 2 ani.
GabrielaA a scris:

La data cand expira termenul de apel. Dvs. puteti legaliza si dupa 2 ani.


BUNA SEARA!
LUCREZ IN DOMENIUL EVIDENTEI PERSOANELOR SI, CONFORM H.G. 1375/2006, ART. 58. -'' In cazurile prevazute la art. 18 alin. (1) lit. a)-k) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, titularul sau reprezentantul sau legal are obligatia sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, pe raza caruia are domiciliul sau resedinta, eliberarea unei noi carti de identitate'', prezentand, printre alte documente, si ''hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie.''
NELAMURIRE: SE PREZINTA CINEVA CU O HOTARARE DE DIVORT IN CARE SE SPECIFICA ''IREVOCABILA IN CEEA CE PRIVESTE DIVORTUL''- POT CONSIDERA ACEASTA HOTARARE DE DIVORT CA DEFINITIVA SI IREVOCABILA? INTREB, DEOARECE NU STIU DACA SI MENTIUNEA DIN HOTARARE CU PRIVIRE LA SCHIMBAREA/ PASTRAREA NUMELUI DUPA DIVORT ESTE DEFINITIVA SI IREVOCABILA.
DE ASEMENEA, DACA IN CONTINUT NU SE SPECIFICA CA O HOTARARE ESTE DEFINITIVA, NU TREBUIE SA SE PREZINTE CETATEANUL LA REGISRATURA INSTITUTIEI CE A EMIS RESPECTIVA HOTARARE, PENTRU A SE APLICA MENTIUNEA ''DEFINITIVA''?
CU ALTE CUVINTE, V-AS RUGA SA IMI SPUNETI CE SA URMARESC IN CONTINUTUL UNEI HOTARARI JUDECATORESTI CA SA IMI DAU SEAMA CA ACEA HOTARARE ESTE DEFINITIVA SI IREVOCABILA, CA UNEI PERSOANE FARA CUNOSTINTE JURIDICE SI CARE NU STIE CARE SUNT TERMENELE LEGALE DE COMBATERE PRIN RECURS/ APEL A ACELEI HOTARARI.
VA MULTUMESC!
1. Numai scrieti cu majuscule, este foarte greu de citit si este considerata o incalcare a Regulamentului de postare pe forum. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

2. Da, hotararea de divort respectiva este irevocabila in ceea ce priveste divortul. Pentru celelate capete accesorii cererii de divort, aceasta hotarare nu este irevocabila.
Hotararea devine irevocabila numai in anumite conditii prevazute de Codul de procedura civila, si anume:
- daca hotărârea data în primă instanţă nu a fost atacata cu apel
- daca hotărârea data în apel este nerecurat;
- daca a fost data in recurs.

3. In cazul divortului, art. 619 alin. 1 c.proc.civ. statuează că „termenul de apel sau de recurs este de 30 de zile şi curge de la comunicarea hotărârii”. Termenul de apel sau de recurs, prevăzut de art. 619 alin. 1 c.proc.civ., are aceeaşi durată, chiar dacă calea de atac este îndreptată împotriva modului de rezolvare a unei cereri accesorii. Termenul de recurs curge de la comunicarea hotărârii.
Imi cer scuze pentru folosirea majusculelor.
O hotarare este definitiva cand este mentionat clar acest lucru si / sau cand este aplicata mentiunea de catre registratura institutiei emitente?
Repet aceasta intrebare, deoarece am fost in situatia in care s-a prezentat un cetatean la ghiseu sa solicite un nou act de identitate ca urmare a schimbarii numelui in urma divortului. In hotarare nu scrie ca este definitiva. Consider ca este definitiva sau solicit cetateanului sa se prezinte la registratura institutiei emitente a hotararii pentru inscrierea acestei mentiuni?
Sau in situatia in care scrie ca este doar irevocabila, solicit de asemenea acelasi lucru?
H.G. 1375/ 2006 la art. 58 prevede ca solicitantul eliberarii unui act de identitate sa prezinte, daca este cazul, hotararea de divort definitiva si irevocabila original si copie, lucratorului de evidenta a persoanelor de la un ghiseu. Ce sa urmareasca acel simplu lucrator de la ghiseu intr-o hotarare judecatoreasca, din care sa isi dea seama ca acea hotarare este definitiva si irevocabila?
As sublinia aceasta ultima intrebare, dar mi-ati spus ca nu am voie, pentru ca pe mine asta ma intereseaza.
Multumesc pentru raspunsul anterior si anticipat pentru urmatorul!
Unele hotarari au scrise mentiunea irevocabila, altele nu. In cazul acestora din urma, trebuie sa solicitati sa va fie prezentata hotararea care poarta aceasta mentiune (mentiunea se face de catre instanta de judecata care a solutionat litigiul prin aplicarea unei stampile).

Alte discuții în legătură

Divort mocanuviorel mocanuviorel Buna hotararea judecatoreasca de divort in cat timp devine irevocabila si definitiva , care este timpul in care poate fii atacata ? MULTUMESC . (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca divort deborahramon deborahramon buna ziua ma intereseaza daca instanta ieri a pronuntat ca sunt divortata in cat timp se redacteaza sentinta si daca pot face ceva pt a o urgenta [editat ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort irevocabila msmv2 msmv2 Buna ziua, am o nelamurire va rog sa ma ajutati. In urma unui proces cu fostul meu sot hotararea mea judecatoreasca a ramas irevocabila si al fostului meu ... (vezi toată discuția)