avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent calitatii de asigurat

Buna ziua,

Va scriu in numele mamei mele, nascuta pe 14 noiembrie 1961(50 ani impliniti). Lucreaza in campul muncii din 5 mai 1980(31 ani impliniti), din care 4 ani si 6 luni au fost de grupa 2.

Diagnostic: miopie forte grad accentuat, preexistent la angajare(inca din copilarie).

Inca de cand s-a dat legea pentru pensie nevazatori, mama mea a beneficiat de acest tip de pensie, avand un certificat cu valabilitate de 12 luni, eliberat de Comisia de expertiza medicala pentru persoane cu handicap. In fiecare an acesta a fost reinoit, avand continuitate.

La implinirea varstei de 50 ani, a depus dosarul pentru pensionare limita de varsta, indeplinind conditiile mentionate in legea 263.

Recent s-a primit raspunsul privind acest dosar: nu se poate aproba dosarul deoarece solicitantul nu detine acel certificat permanent, si doar pe 12 luni.

La depunerea dosarului, i s-a comunicat de jurist ca dupa aprobarea dosarului de pensie, va trebui sa mearga din nou la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap, pentru a primi acel certificat permanent.

Acum, dupa procesarea dosarului, s-a pus invers problema, nu ai grad permanent, nu se aproba dosarul.

Intrebarea mea este care este ordinea corecta si cum se poate acorda acel certificat permanent, pentru a putea fi acceptat dosarul pentru pensie. Sau daca exista alte metode legale. In legea 263 nu este mentionat nimic de acel certificat permanent.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:57, 18 Februarie 2012
Mama dvs. este incadrata in grad de handicap si beneficiaza, in aceasta calitate, de o indemnizatie, nu de o pensie. Nu reusesc sa-mi dau seama, din datele prezentate de dvs., daca mama a solicitat pensie pentru limita de varsta conform art. 58 din Legea nr. 263/2010 sau potrivit art. 59 din acelasi act normativ. Si de ce la 50 de ani cand varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 2 luni? Varsta asta putea fi valabila numai potrivit Legii nr. 19/2000, nu si potrivit Legii nr. 263/2010.

Eu postez prevederile din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 iar pe dvs. va rog sa reveniti si sa precizati daca discutam despre art. 58 sau despre art. 59 din Legea nr. 263/2010.
Art. 43
(1) Reducerea prevazuta la art. 58 din lege se aplica persoanelor cu handicap care, la data solicitarii pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap, emis in conditiile legii;
(2) In vederea aplicarii art. 58 din lege, certificatul de incadrare in grad de handicap va contine obligatoriu:
a) data dobandirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mentiunea ca persoana este nerevizuibila;
d) mentiunea ca certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege.
(3) Reducerea prevazuta la alin. (1) se face numai in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat.
(4) Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.

Art. 44
Reducerea prevazuta la art. 59 din lege se aplica nevazatorilor care fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap emis in conditiile legii, care va contine obligatoriu urmatoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum si mentiunea ca certificatul a fost emis in vederea aplicarii art. 59 din lege.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta pentru nevazatori vostinariu mihaela vostinariu mihaela Buna ziua, Mama mea este in pensie de invaliditate gradul II, este si persoana cu handicap gradul accentuat cod 4- nevazator. In art 59 din L 263/2010 si art ... (vezi toată discuția)
Sunt persoana cu handicap, as vrea sa stiu cand pot iesi la pensie ContSters206706 ContSters206706 Sunt nascuta la data de 15 octombrie 1968, si am 22 ani si 11 luni in campul muncii, cand pot iesi la pensie? Mentionez ca am dobandit handicapul la varsta ... (vezi toată discuția)
Procedura obtinere adeverinta de vechime topmasaj topmasaj buna ziua! ma incadrez la prevederile art 49 din legea pensiilor, persoana cu handicap grav care se poate pensiona daca a realizat o treime din stagiul de ... (vezi toată discuția)