avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

beneficiez de indemnizatia de somaj daca am inceput serviciul din data de13.06.2011,pana atunci fiind in concediu de cresterea copilului?
unde pot vedea cat este aceasta indemnizatie!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 17 Februarie 2012
Benefciati de indemnizatia de somaj numai daca:
- c.i.m. inceteaza din motive neimputabile dvs
- aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni n ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.

Legea nr.76/2002 dispune:
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
b) încetãrii raporturilor de serviciu;
c) încetãrii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirãrii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bazã de contract.
e) încetãrii calitãţii de membru cooperator;
f) încetãrii contractului de asigurare pentru şomaj;
g) încetãrii motivului pentru care au fost pensionate;
h) încetãrii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncã sau de serviciu;
i) Abrogata
j) rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti;
k) încetãrii activitãţii desfãşurate exclusiv pe baza convenţiei civile;
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) Abrogata

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Art. 35.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
...

In speta, daca veti fi concediat din motive neimputabile dvs acum , stagiul dvs de cotizare va fi format din : stagiul de cotizare realizat in perioada de dupa CCC + stagiul de cotizare realizat in perioada dinainte de intrarea in CCC
multumesc

ca sa ma concedieze tebuie un preaviz de 20 zile?!nu din vina mea!
vrea sa declare falimentul!nu mi-a dat salariul de 1 luna!?
Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Pentru neplata salariului depunei o sesizare la ITM si/au promovati o actiune in instanta impotriva acestuia ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de acordare somaj ionel_din ionel_din Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatii, care sunt conditiile in care se poate beneficia de idemnizatie de somaj si implicit depunerea dosarului de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? papic papic sunt angajata din data de data de 02.11.2009 la firma xx pana in data de 01.11.2009 am fost angajata la firma y incepand cu 30.09.2007.In cazul aceasta ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj doar pentru o parte din perioada? evergreen evergreen Buna seara, am depus dosarul pentru somaj in toamna lui 2004, am incasat 3 sau 4 luni, dupa care mi-am gasit un loc de munca. Daca am plecat de la acest loc de ... (vezi toată discuția)