Buna seara, am depus dosarul pentru somaj in toamna lui 2004, am incasat 3 sau 4 luni, dupa care mi-am gasit un loc de munca. Daca am plecat de la acest loc de munca in 2007, in august, sa fac ceva pe cont propriu, iar pana acum nu am mai avut carte de munca, pot depune dosarul pentru perioada ramasa din totalul perioadei in care se beneficiaza de acest lucru? Perioada de somaj, in prezent, este de 6 luni?
Indemnizatia de somaj se acorda in baza unui stagiu de cotizare.
Daca din 2007 nu ati avut carte de munca, ati avut contract de asigurari sociale sau de somaj sau de sanatate?
Daca nu ati avut aceste contracte ca persoana fizica nu aveti stagiu de cotizare nici la pensie nici la somaj.Deci nu aveti cum sa beneficiati de somaj.
Atentie la contributia la sanatate!este posibil ca sa va depisteze CJAS si sa emita decizia de impunere( in cazul in care nu ati fost coasigurata)
Nu am avut niciun contract pentru cele mai sus amintite. Daca nu am avut niciun venit in aceasta perioada, pentru ce sa imi emita decizia de impunere, se pot cere bani ca si contributie din 0? Din moment ce nu beneficiez de absolut nimic(si daca as fi contribuit, tot de praful de pe toba as fi beneficiat), nu vad de ce ar trebui sa platesc ceva, si cum pot fi obliogat sa platesc pentru ceva de care nu beneficiez. Oricum, din 0, tot 0 vor primi! Daca reusesc sa scoata ceva de la mine, ar insemna ca au facut un pas mai sus de nivelul unei amibe!!! Traiasca BASE(LA FEL DE BINE CA SI NOI)
Cat timp trebuie sa cotizezi(sa ai vechime)ca sa beneficiezi de somaj? Daca am luat, dupa terminarea studiilor post-universitare 3 sau 4 luni indemnizatia de somaj, daca as avea vechimea suficienta, as mai lua pentru diferenta pana la 6 luni, sau pentru 6 luni complete? Multumesc!
Din legea 76/2002 actualizata:
ART. 37^1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.
ART. 38
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii raporturilor de munca;
b) incetarii raporturilor de serviciu;
c) incetarii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirarii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajati pe baza de contract.
e) incetarii calitatii de membru cooperator;
f) incetarii contractului de asigurare pentru somaj;
g) incetarii motivului pentru care au fost pensionate;
h) incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca sau de serviciu;
i) ABROGAT;
j) ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
k) incetarii activitatii desfasurate exclusiv pe baza conventiei civile;
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) ABROGAT;
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
Dvs. nu mai puteti beneficia de acele 2 luni ramase din somaj.
Din 2007 pana in prezent nu ati realizat venituri din activitatile pe cont propriu sub forma PFA/SRL...etc?
Pentru lamuriri cititi integral legea 76/2002-somaj, legea 95/2006-sanatate.
Somaj
andra p.
Daca lucrez din aprilie 2008 cu carte de munca, dupa cat timp am dreptul la ajut. de somaj, din aprilie 2009 ? Daca as fi in somaj de la 1 ian., as lua vreun ... (vezi toată discuția)