avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna ziua
vreau sa ma lamuriti cu aceasta problema | daca sotul persoanei care mi-a cerut parerea a murit in urma cu 10 ani iar doamna nu are nici un venit are 52 ani poate sa isi faca dosar pt. pensie de urmas
sotul dansei lucra cu carte de munca
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:52, 9 Noiembrie 2008
Copiii si sotul supravietuitor au dreptul la pensie de urmas daca cel decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, in conditiile de mai sus, dar cuantumul acesteia se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 0,6% pentru fiecare an de casatorie in minus.
La cererea pentru acordarea pensiei de urmas trebuie sa fie atasate urmatoarele acte:

* certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
* adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
* actul de identitate al solicitantului
* carnet de munca (original si copie)
* livret militar (original si copie)
* acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
* talonul de pensie al decedatului
Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului.
osarul pentru solicitarea pensiei de urmas se depune in termen de 90 de zile de la data decesului. In acest caz solicitantul va beneficia de pensie de urmas incepand cu luna urmatoare decesului in cazul in care sustinatorul decedat era pensionar la data decesului sau incepand cu data decesului in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la acea data.

Dosarul poate fi depus si dupa expirarea termenului de 90 de zile, insa in acest caz solicitantul va putea beneficia de pensie de urmas numai de la data depunerii cererii.

In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
va multumesc pt. rabdare am citit si eu legea dar nu inteleg
daca decedatul nu indeplinea termeni de pensionare(era prea tanar la data decesulu)iar doamna are52 ani si nu lucreaza nu poate sa primeasca pensie de urmas?
va multumesc
Legea nr.19/2000 prevede la art. 65. - "Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii."
Sotia supravietuitoare trebuie sa se adreseze Casei de Pensii, pentru a se stabili daca sotul ar fi indeplnit conditiile pentru obtinerea unei pensii la data decesului .In cazul in care aceste conditii sunt indeplinite, ar avea dreptul la pensie de urmas la indeplinirea varstei standard de pensionare - deci nu la 52 de ani, ci la 60 in cazul de fata. Sau, daca este invalida de gr.I ori de gr.II, indiferent de varsta.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas, optiune vyca2007 vyca2007 Am o mare rugaminte ,sa-mi spune-ti si mie daca in urma decesului tatalui meu ,care avea o pensie de 1100 ron,mama ar putea sa renunte la pensia ei de 500 lei ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)