avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1968 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata ore suplimentare

as vrea sa stiu ce procent din salariu net? sau brut? reprezinta plata orelor suplimentare
in CIM sunt incadrat la 8h/zi dar voi lucra 10h/zi, cele 2 ore urmand sa mi se plateasca suplimentar
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 22:45, 26 Aprilie 2009
In principiu munxca suplimentara se compenseaza in perioada de referinta cu timp liber corespunzator si numai
daca acest lucur nu este posibil urmeaza a fi remunerate, desigura ca o asemenea remuneratie are in vedere salariul brut intrucit si pentru veniturile realizate prin aceste ore se suporta contributiile stabilite de lege.
Codul Muncii lamureste intr-o oarecare masura modalitatea de plata a orelor suplimentare.
Este vorba de Timpul de munca si timpul de odihna art. 117-121. Dar procentul care se aplica pentru plata acestor ore suplimentare este precizat in contractul colectiv de munca l nivel de ramura/institutie sau in contractul individual de munca.
In orice caz "sporul pentru munca suplimentara [...] se stabilest prein negociere [...] si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza' (Codul Muncii).
Trebuie s vorbesti la Comartimentul de Resurse umane - Salarizare pentru a primi informatiile care se aplica in cazul Dvs.

Sper ca am fost de folos,
Irina
si inca o chestiune....toate procentele se aplica la salariul brut!. Aceste venituri - ore suplimentare-sunt de natura salariala deci se datoreaza contributii catre stat. (CAS, CASS, somaj, impozit)
suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
In CCMN pe anii 2007 - 2010, pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază.
freeelis a scris:

In CCMN pe anii 2007 - 2010, pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază.


CCMN se refera si la angajatii din sectorul privat?

Alte discuții în legătură

Valoare ore suplimentare viorica01 viorica01 buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Cu cat se platesc orele suplimentare dupa cele 8 h de lucru din timpul zilei. Conform C.M (2) Sporul ... (vezi toată discuția)
Ccm,sporuri iacov iacov La angajatorul unde sunt acum s-a facut CCM de curand,s-au ''ales intre ei'' 3 reprezentanti ai angajatilor, care au facut un contract din care lipsesc ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)