avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM,Sporuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM,Sporuri

La angajatorul unde sunt acum s-a facut CCM de curand,s-au ''ales intre ei'' 3 reprezentanti ai angajatilor, care au facut un contract din care lipsesc lucrurile pe care noi le tot cerem: remunerarea orelor suplimentare ca ore suplimentare nu ca bonus,plata orelor suplimentare platite cu 200%,acordarea sporurilor de conditii grerle,zgomot,vibratii,vechime,transport gratuit intrucat se afla in afara orasului,prime de sarbatori,prime de vacanta si voucere de concediu...
Am pus problema insa am fost avertizat prin intermediar sa tac daca vreau sas raman in firma!Am incercat sa deschid subiectul la o sedinta dar mi s-a motivat ca legea lasa aceste aspecte (de mai sus )la latitudinea angajatorului!As vrea sa stiu ce am putea face in acest sens! Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2016
iacov, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:50, 31 Octombrie 2016
1. Pentru munca suplimentara, in lipsa unor dispozitii contrare in c.c.m. se aplica prevederile Codului Muncii, si anume :

Art. 122.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2.Pentru celelate sporuri, prime etc., intr-adevar acestea se pot acorda numai daca sunt prevazute in c.c.m. aplicabil, in reg.intern al angajatorului sau in.ci.m.

Deci angajatul pierde 30 ore pe luna la vechime daca in CCM este trecut ca acele ore pot fi transformate in bonus de angajator ?
munca suplimentara nu se calculeaza la vechima in munca ...
ok,multumesc de lamuriri!
"Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia."
Adica angajatul primeste si acelasi numar de ore libere care i se si platesc? Dar daca nu i se pot da ore libere si doar se platesc, cum se face asta, se platesc dublu acele ore?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii MdAnka MdAnka Buna seara, As avea cateva intrebari si anume: 1) o societate comerciala subcontractata pentru realizarea unei lucrari timp de 6 luni de zile face ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare nala nala Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore . Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Larisa-Lory Larisa-Lory Buna ziua, Am citit in forum dar nu sunt pe deplin lamurita asupra unui aspect. Daca un salariat presteaza in zilele de repaus saptamanal (de ex. sambata ... (vezi toată discuția)