avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii

Buna seara,

As avea cateva intrebari si anume:
1) o societate comerciala subcontractata pentru realizarea unei lucrari timp de 6 luni de zile face angajari de personal si mareste salariul salariatilor existenti pe durata lucrarii, poate sa mareasca si intervalul orar? adica de la 8 ore/ zi la 10 -12 ore/zi? ce implicatii ar avea?
2) Avand in vedere ca nr. de salariati vechi si noi ar depasi un nr. de 21, suntem obligati sa incheiem un contract colectiv de munca, ce implicatii ar avea pe o perioada de 6 luni ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 3 Decembrie 2014
1. Marirea programului de munca implica plata sau compensarea orelor suplimentare efectuate de catre salariati.

Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Codul Muncii
Art. 120.
.....
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art.121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
.....

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. In cazul in care angajatorul are peste 21 de salariati (inclusiv), atunci va trebui sa demareze procedura negocierii c.c.m.
Art.129 alin.1 din Legea nr.62/2011 si art.229 alin.2 din C.mun. dispun ca, negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
Asadarr, legea prevede obligativitatea negocierii c.c.m. si nu a incheierii acestuia.

Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca este sanctionat cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei de catre ITM/Inspectia muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm,sporuri iacov iacov La angajatorul unde sunt acum s-a facut CCM de curand,s-au ''ales intre ei'' 3 reprezentanti ai angajatilor, care au facut un contract din care lipsesc ... (vezi toată discuția)
Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare nala nala Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore . Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se ... (vezi toată discuția)