In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 24 din 14 noiembrie 2011 (Decizia 24/2011) privind examinarea recursurilor in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel lasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj vizand: (i) aplicarea art. 4, art. 7 si art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011, raportate la art. 7 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la posibilitatea obligarii institutiei prefectului la inmatricularea unui autovehicul, fara a exista o prealabila constatare din partea autoritatii fiscale competente, in sensul ca taxa de poluare este sau nu datorata; (ii) admisibilitatea sau inadmisibilitatea actiunii de restituire a taxei de poluare, in conditiile in care reclamantul nu a facut dovada parcurgerii procedurii prealabile, prevazuta la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011
Fara sa ne incurcam in detalii procedurale, depindem in totalitate de deciziile judecatorilor, care bineinteles ca nu au conceptul de practica unitara sau jurisprudenta. In acelasi timp in mod ciudat aceeasi judecatori care redacteaza o hotarare prin care se admite actiunea de recuperare a taxei de poluare, pot la fel de bine sa invoce 'motive' pentru a respinge o actiune identica(referitor la inscrisurile depuse).
Eu personal am avut o astfel de speta in decembrie anul trecut: clientul meu se duce sa isi inmatriculeze autovehiculul, Directia Inmatriculari ii refuza inmatricularea pe motiv ca nu a platit taxa. Promovat actiune in instanta (Trib. Brasov), hotararea pronuntata suna cam asa: obliga paratul sa inmatriculeze autoturismul reclamantului fara plata taxei de poluare. Am investit hotararea cu formula executorie si s-a inmatriculat autoturismul.
Am depus actiuni de inmatriculare fara plata taxei pe Legea 9/2012 , si in mod logic ar trebui sa le admita, situatia juridica discriminatorie fiind similara, daca ne raportam la OG1/2012, care amana aplicarea taxei la auto inmatriculate in Romania.