avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale SCUTIRE IMPOZIT AUTO-folosite pentru transportul local ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

SCUTIRE IMPOZIT AUTO-folosite pentru transportul local de persoane

Am inteles ca mai nou,auto (maxi-taxi), folosite pentru transportul local de persoane ar fi scutite de impozit.....stie cineva despre o astfel de lege, daca da va rog sa-mi spuneti si mie . Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: denisa1987 , utilizator 19:31, 23 Mai 2012
ART. 262 Scutiri
impozitul asupra mijloacelor de transport nu se aplică pentru:
a) autoturismele, motocicletele cu ataş şi mototriciclurile care aparţin persoanelor cu handicap locomotor şi care sunt adaptate handicapului acestora;
b) navele fluviale de pasageri, bărcile şi luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul în Delta Dunării, Insula Mare a Brăilei şi Insula Balta Ialomiţei;
c) mijloacele de transport ale instituţiilor publice;
d) mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localităţi, dacă tariful de transport este stabilit în condiţii de transport public;e) vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare.

Normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc foarte clar ce mijloace de transport public sunt scutite.

ok!....dar ce poate insemna "dacă tariful de transport este stabilit în condiţii de transport public".....Pot beneficia daca tariful este stabilit prin hotarire de consiliu local?

Extras din HG 44/2004-normele de aplicare a codului fiscal

104. Intră sub incidenţa prevederilor art. 262 lit. d) din Codul fiscal operatorii de transport public local de călători a căror activitate este reglementată prin Ordonanţa Guvernului nr. 86/2001 privind serviciile regulate de transport public local de călători, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 544 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 284/2002, denumită în continuare Ordonanţa Guvernului nr. 86/2001.

105. Contribuabilii persoane juridice care au ca profil de activitate servicii de transport public de pasageri, în regim urban sau suburban, sunt scutiţi de la plata impozitului pe mijloacele de transport numai pentru autobuze, autocare şi microbuze, prevăzute în tabelul prevăzut la art. 263 alin. (2) pct. 6 din Codul fiscal, utilizate exclusiv în scopul transportului public local de călători în condiţiile Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Presupun ca sunteti SC cu activitate de transport public si aveti incheiat cu primaria un contract de delegare a serviciilor de transport public local de calatori.Primaria a aprobat tot prin hotarare de consiliu un serviciu de transport public,un regulament,si tot prin hotarare de consiliu delegarea serviciului de transport public,unui operator(d-voastra),si tot prin hotarare de consiliu aproba tarifele,la propunerea d-voastra.Toate acestea au fost aprobate cu respectarea legislatiei in vigoare ,enumerata mai sus,privind serviciile de transport public de persoane.
In concluzie,daca sunteti operator(prestator) ,chiar daca tarifele au fost aprobate de consiliul local,beneficiati de scutirea impozitului pe mijloace de transport,cu respectarea prevederilor pct.104 si 105 din norme.
Va multumesc!
As avea si eu nevoie de putin ajutor. Am de facut un proiect care are ca tema "Cadrul legislativ-normativ si studiu de caz privind impozitul de mijloacele de transport - scutiri". Din pacate pana acum nu am lucrat cu asa ceva si nu cunosc ft bine legislatia in vigoare. Ceea ce am reusit sa gasesc este preluat din Codul Fiscal insa la sttiudiu de caz nu stiu exxact ce sa fac. Oricum din cate am citit firmele de trasnport public urban care au incheiat un contract cu primaria sunt scutite de la plata impozitului pe mijloacele de transport. Ma poate ajuta cineva care lucreaza in domeniu cu o monogafir contabila pentru studiul de caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutiri pentru plata impozitului pe mijloacele de transport denisa1987 denisa1987 As avea si eu nevoie de putin ajutor. Am de facut un proiect care are ca tema \"Cadrul legislativ-normativ si studiu de caz privind impozitul de mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Impozit auto mihaarg mihaarg Buna ziua, am o mare nedumerire.Mi-am cumparat o masina in anul 2007 in Spania unde am si locuit pana in acest an 2010.M-am hotarat sa o inscriu in ... (vezi toată discuția)
Impozit automobil cameleon cameleon Buna seara!Exista vreo modalitate prin care as putea evita plata anuala a impozitului pe un automobil cu capacitate cilindrica mare?Cum as putea fi scutit?Nu ... (vezi toată discuția)