avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot obtine scutire de taxa judiciara?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot obtine scutire de taxa judiciara?

Matusa a trait cu sotul ei in concubinaj 30 de ani dar sau casatorit cu acte in 2007 iar el a murit in 2009.Matusei i s-a taiat aj. social de la Primarie pe motiv ca are teren mult(rezulta din titlul de proprietate al soacrei)Ea poate face parte la succesiune ca mostenitoare dupa sot ?A deschis actiune de partaj succesoral dar au pus o taxa f.mare si nu are cum s-o plateasca! Se poate obtine o scutire de taxa pana se dezbate mostenirea iar dupa imparteala fiecare sa plateasca partea lui? Matusa v-a vinde ce ii revine si v-a putea plati astfel taxa?Astept sfaturi si indicatii cum o pot ajuta sa rezolve problema! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: maria dinca , utilizator 17:17, 15 Noiembrie 2013
Strict in ce priveste taxa judiciara de timbru, matusa poate face cerere de acordare a ajutorului judiciar in forma scutirii de la plata taxei de timbru, daca intruneste conditiile prevazute de OG 51/2008, respectiv beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Matusa de 1 an de zile nu are nici un venit! Sa duca o adeverinta de la ANAF ca nu are venit in instanta? sau de la primarie? Va multumesc!!
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.

De la ANAF poate obtine o adeverinta din care sa reiasa ca nu realizeaza venituri.
multumesc mult, freeelis!
Am doua intrebari referitoare la aceasta scutire de la plata taxei de timbru in cazul unui proces de succesiune si partaj in care reclamantul indeplineste conditiile de acordare si anume:
1.Cand trebuie depusa cererea?inainte de deschiderea procesului de succesiune?
2.Cam cat dureaza solutionarea unei cereri de scutire a taxei de timbru?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)
Scutirea platii taxei judiciare de timbru si timbru judiciar tibicatalin tibicatalin Buna seara , as vrea si eu sa stiu care sunt sansele si daca pot obtine scutirea platii taxei mai sus mentionate. Povestea e urmatoarea , eu si sora mea am ... (vezi toată discuția)
Taxe si timbre judiciare negut negut Fiind in virsta,va rog sa-mi spuneti de unde se pot cumpara timbrele si in ce locuri se pot plati taxele judiciare,pentru a rezolva cit mai aproape de ... (vezi toată discuția)