avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit pe cladire noua
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit pe cladire noua

Buna ziua
Am obtinut autorizatie de constructie pentru un P+2 in mai 2009, autorizatie prelungita apoi inca un an pana in 30.06.2011. Inainte cu o luna de expirarea prelungirii autorizatiei, am depus la primarie actele pentru receptia finala, lucru care nu s-a realizat nici pana in ziua de astazi, spunandu-mi-se de fiecare data cand am sunat sa stau si sa astept.
Acum 2 zile cand am fost la posta cu instiintarea de plata de la Directia Venituri Buget Local sector 2 sa platesc impozitul pe teren, mi s-a spus ca nu am impozit pe teren, ci impozit pe cladire neplatit din 2010. Din 2008 de cand am cumparat terenul pe care am construit casa, am primit acasa la fiecare inceput de an acea instiintare cu suma pe care o am de platit si in niciun an inclusiv 2012 nu figura in acea instiintare vreun impozit pe cladirea construita. Am mers pentru lamuriri la Directia Venituri Buget Local sector 2 si mi s-a spus ca eram obligata in baza legii 571/2003 sa declar cladirea imediat ce autorizatia a expirat. Mi s-a mai spus ca ei nu au primit de la Primarie nici o instiintare ca am prelungit autorizatia si de aceea figuram si eu si sotul cu penalitati si impozit din 2010, dar se va rectifica pentru ca mi-a facut copie de pe autorizatia de constructie unde era mentionata si prelungirea acesteia. Mi s-a facut copie de pe autorizatie dar nu mi s-a cerut sa completez si cerere de impunere pentru a declara cati metri patrati trebuie impozitati, deoarece nu am reusit sa construim un P+2 ci un P+1, iar impozitul calculat de ei este pentru P+2 adica mult mai mare.
Pe site-ul de la Directia Venituri Buget Local sector 2 la “Declarare cladire noua” sunt insirate actele necesare si printre altele este trecut si procesul verbal de receptie (copie si original). Cand am informat-o pe sefa de acolo a spus ca de fapt “acte necesare” sunt de fapt optionale, desi cele doua adjective nu sunt sinonime conform limbii romane.
De ce trebuie sa platim impozit pe cladire din 2011 de cand a expirat prelungirea autorizatiei, daca modificarile legii 571/2003 din anul 2011, intra in vigoare incepand cu 1 ian. 2012 si nu scrie nicaieri ca se aplica retroactiv. Si aici ma refer la art 254 aliniatul 8, adaugat in 2011.
„Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile construite potrivit Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
a) pentru clădirile executate integral înainte de expirarea termenului prevăzut în autorizaţia de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective a lucrărilor;
b) pentru clădirile executate integral la termenul prevăzut în autorizaţia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevăzut de lege;
c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport cu care se stabileşte impozitul pe clădiri”.
Legea 50/1991 specifica ca „receptia lucrarilor este actul prin care se certifica finalizarea lucrarilor executate in conformitate cu prevederile proiectului tehnic si cu detaliile de executie” si „ lucrarile de constructii se considera finalizate daca s-au realizat toate elementele prevazute in autorizatie si daca s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor”. Hotararea 273/1994 privind Regulamentul de receptie a lucrarilor de c-tii specifica ca „proprietar esti dupa incheierea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor”.
As dori sa stiu de cand este legal sa fie calculat impozitul pe cladirea noua si de ce nu se mai calculeaza impozit pe restul terenului ramas. Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: mihaelasfr , utilizator 18:05, 17 Februarie 2012
Impozitul pe cladire il datorati din luna eliberarii de catre Serviciul Urbanism a certificatului de notare a constructiei.
Dvs. veti depune o declaratie pentru stabilirea impozitului pe cladiri si una referitoare la stabilirea impozitului pe teren, aratand suprafata de teren liber si teren ocupat.
Buna ziua
Nu stiu despre ce Certificat de notare a constructiei vorbiti. Nu am auzit pana acum de asa ceva. Prin urmare trebuie sa merg la Serviciul Urbanism al Primariei sectorului 2 si sa cer un astfel de certificat cu care apoi sa merg la Taxe si impozite sector 2 pentru declaratia de impunere? Bineinteles ca trebuie sa platesc si impozit pe teren, numai ca anul acesta nu mai figurez in baza lor de date cu asa ceva desi casa are o amprenta de numai 65mp din cei 150 ai terenului pe care-l detin impreuna cu sotul meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie platit impozit pe cladire si teren la apartamentele ce sunt produs finit? violeta.grigorescu violeta.grigorescu Buna ziua, Am rugamintea sa ne spuneti daca trebuie platit impozit cladire si teren la apartamentele ce sunt produs finit, respectiv, marfa in vederea ... (vezi toată discuția)
Impozit caldiri persoane juridice oanazaharov oanazaharov Buna ziua! As vrea sa va intreb daca in conditiile in care firma mea are ca obiect principal de activitate- vanzare si cumparare de imobile proprii- trebuie ... (vezi toată discuția)
Impozit pe contructie cristina1990 cristina1990 Buna seara, am cerut pentru terenul pe care il detin o autorizatie de constructie in anul 2009, nu am ridicat nimic pe terenul mentionat(nici macar fundatia). ... (vezi toată discuția)