avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partile unui contract de fidejusiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partile unui contract de fidejusiune

Buna ziua,
am gasit iinserate in mai multe contracte comerciale 'clauza de fidejusiune" in sensul ca :"Intre vanzatorul X si cumparatorul Y, semnatari ai prezentului contract, intervine clauza de fidejusiune acceptata in mod irevocabil si neconditionat de cumparator"
apoi, intr-un alt contract, cu denumirea clauzei cam identica, pe post de fidejusor a semnat reprezentantul firmei vanzatoare, desi la parti, semnatarele au fost X , vanzatoare, Y, cumparatoare si ... girant . S.C. ___ reprezentata tot de X. :D
Or, pentru a fi valabile clauzele asta, nu ar trebui ca sa existe si o terta persoana, anume fidejusorul, pentru a incheia un contract de fidejusiune?
Poate fi invocata clauza de fidejusiune, citata mai sus ca nula?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:54, 8 Noiembrie 2008
bonigro a scris:

Poate fi invocata clauza de fidejusiune, citata mai sus ca nula?
Multumesc



Nu. Cumpărătorul e şi propriul lui fidejusor. Dacă vînzătorul nu se îndestulează cu patrimoniul cumpărătorului-debitor, trece la urmărirea aceluiaşi patrimoniu, dar aparţinînd cumpărătorului-fidejusor. :yeah:

Contracte redactate după ureche. Sună al dracu' de bine: clauza de fidejusiune acceptată irevocabil şi necondiţionat. E de ajuns s-o citeşti, şi te repezi, tu, debitor, să faci plata. Nu cumva, doamne fereşte, să intre în funcţiune clauza.

:duh:

Liviu S.Bordaş
Multumesc, domnule Bordas, insa nedumerirea mea persista. potrivit art. 1655 cod civil, care prevede : " Oricine poate sa se faca fidejusor, fara ordinea si chiar fara stiiinta acelui pentru care se obliga" si coroborat cu art.1659 care spune: Debitorul obligat sa dea siguranta TREBUIE SA PREZINTE O PERSOANA CAPABILA SA CONTRACTEZE, CARE SA POSEDE AVERE DESTULA spre a garanta o obligatie si care sa aiba domiciliul in teritoriul jurisdcitional al tribunalului judetean , la care trebuie sa se dea" Or, in cele spuse de dvs. cum poate cumparatorul, in interpretarea art.1655 sa fie fidejusor fara stirea lui, sau chiar si cu stirea lui, el pe el, pentru ca mai apoi, debitorul, persoana juridica, sa prezinte pe administratorul acelei pers. juridice, sa garanteze contractul? Pare o mica anomalie, situatia asta, parerea mea si as dori sa aflu si opinia dvs.si a altora in cazul citat cu articolele de mai sus.
Multumesc
bonigro a scris:

Multumesc, domnule Bordas, insa nedumerirea mea persista.



Stimate bonigro, textul meu de mai sus este o zeflemea. Bineînţeles că nimeni nu poate fi propriul fidejusor. Fidejusiunea înseamnă garantarea personală a obligaţiilor altuia.

Fidejusiunea convenţională se face prin contractul dintre creditor şi fidejusor, chiar fără ştirea debitorului, care nu este parte în contractul de fidejusiune.

Fidejusiunea legală sau cea judecătorească survine fie în puterea legii, fie în puterea hotărîrii judecătoreşti, atunci cînd debitorul este obligat prin lege sau hotărîre să aducă un fidejusor, un garant al obligaţiilor sale. ªi în acest caz, fidejusorul se obligă tot în temeiul unui contract cu creditorul, la cererea debitorului obligat a da siguranţă.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2008
themis, utilizator
aha, deci se paote ataca clauza fideiusorie ca fiind nula?
Multumesc de lamuriri. Sincer la prima dvfs. interventie nu mi-am dat seama ca era o zeflemea textul dvs.
Opinia dvs. imi intareste si mie convingerea ca asemenea clauze sunt nule din start daca nu se intocmeste un contract de fideiusiune. Insa ce ne facem cu clauzele astea care mai nou au impanzit diverse contracte? ( e intrebare retorica, desigur :)
Cu stima,
Bogdan
Nu este o clauză nulă. Este, practic, din punct de vedere al efectelor, inexistentă.

E ca apa sfinţită. Nici nu drege, nici nu strică. A ataca această clauză înseamnă a pierde vremea.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Fidejusor bancar radin radin buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil. va rog , daca se poate, sa o rezolvati doomy852 doomy852 X il imprumuta pe Y cu 25.000 lei. Acest imprumut este garantat de Z cu o ipoteca asupra casei sale prin contract incheiat in forma autentica intre X si Z. ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vinzare-cumparare ana93 ana93 va rog ajutati-ma cu un raspuns: In ian 2006,am facut un act de v-c cu tatal meu,prin care ii vindeam acestuia apartamentul proprietate personala detinut.In ... (vezi toată discuția)