va rog ajutati-ma cu un raspuns:
In ian 2006,am facut un act de v-c cu tatal meu,prin care ii vindeam acestuia apartamentul proprietate personala detinut.In aceasta perioada eram asociat si administrator (50%) la un SRL care avea relatii comerciale cu o firma din Italia;incepind cu luna martie 2006 firma la care eram asociat si administrator a inceput sa intirzie cu plata facturilor catre firma italiana, iar din luna mai 2006 nu a mai platit nimic firmei italiene. Mentionez ca am semnat impreuna cu asociatul meu, si sotul meu un act in care ne recunosteam ca fiseusori ai firmei fata de firma italiana, asta in martie 2006. In luna aprilie 2006 am vindut un apartament care era bun al societatii unei persoane fizice iar banii incasati au fost trimisi in aceeasi zi in Italia.In luna mai 2006,mai precis pe 5 mai eu am iesit din societate,am cedat cotele asociatului meu primind descarcare de gestiune.De atunci nu mai stiu nimic de firma si fostul meu asociat.Problema e ca acesta aplecat in Italia(era cetatean italian) si toate citatiile imi sosesc acasa mie.Acum sunt chemata impreuna cu sotul meu si tatal meu la Tribunal, in proces intentat de firma italiana prin se care cere anularea actului de v-c al apartamentului vindut de mine si de sot tatalui meu. e posibil asa ceva? in continuare ma ameninta ca vor cere si anulareaactului dev-c al apartamentului care era in posesia societatii. Ce ma sfatuiti?
In primul rand,va sfatuiesc sa luati un avocat,care sa studieze dosarul.Mentionati o fidejusiune.Fidejusiune inseamna
cautiune contract prin care o persoana (fidejusor) se angajeaza in fata creditorului sa execute obligatia debitorului in cazul in care acesta nu ar executa-o el insusi in termen.Fidejusiunea poate fi de trei feluri:a) fidejusiune conventionala, care se distinge prin aceea ca debitorul si crediturl sunt de acord ca este necesara aducerea unui garant;b) fidejusiune legala, care se caracterizeaza prin aceea ca obligatia debitorului de a aduce un garant (fidejusor) pentru garantarea obligatiilor ce-i revin este instituita printr-o dispozitie imperativa a legii;c) fidejusiune judiciara, de specificul careia este faptul ca instanta judecatoreasca dispune, intr-o anumita pricina, cu solutionarea careia a fost investita, aducerea unui fidejusor care sa-si asume obligatia de a garanta plata de catre debitor a ceea ce datoreaza creditorului sau.Ca si caractere juridice, fidejusiunea este un contract accesoriu, consensual, unilateral, cu titlu gratuit.Vezi si art.1655 Cod Civil, art.279 Cod Procedura Civila.
Va sfatuiesc ,sa luati in serios procesul,mai ales daca ati semnat fidejusiunea dupa vanzarea catre tatal dumneavoastra a apartamentului.
Referitor la vanzarile apartamentelor: ati vandut la pretul pietei, sau la un pret mai mic? Tatal a incasat banii efectiv? Puteti demonstra acest lucru (s-a facut prin virament bancar sau cum?)?
Da, este posibil, e dreptul creditorului sa ceara desfacerea actelor care au diminuat patrimoniul debitorului sau, daca arata ca un astfel de rezultat a fost urmarit prin incheierea actului.
Din pacate, e cam problematica vanzarea intre rude de gradul I...
De acord cu colega, repejor la avocat, nu e de gluma! Caci si cumparatorul apartamentului se poate intoarce impotriva dv. pentru evictiune.
Referitor la fidejusiune, acest act a fost unul civil, iar iesirea dv, din firma nu vad cum ar fi incheiat raspunderea dv. pentru debitor. Depinde de clauzele din act.
Ati renuntat la beneficiul discutiunii? Sunteti obligat solidar? Daca nu sunteti, atunci cereti discutiunea asupra averii debitorului, anume firmei. Macar astfel puteti afla daca mai are ceva, daca si cine mai e asociat, daca mai exista firma...
Fidejusor bancar
radin
buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron
eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)