avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozite si taxe
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozite si taxe

Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie, am infiintat un PFA II, in sistem real cu o suma estimata la adm. financiara de 3000lei pe an (250lei / luna), la asigurari de sanatate am de dat 116lei/trim. dar surpriza mare am avut-o la casa de pensii cand mi-a zis ca trebuie sa platesc 232lei/ luna.
Nu se poate asa ceva, am venituri de 250lei si platesc 348?
Am vreo sansa sa platesc dupa venit, 31.5% sau trebuie sa ma desfiintez?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:00, 17 Februarie 2012
Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege. Cota pentru contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca este de 31,3%. Actul normativ care reglementeaza aceste contributii este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care stabileste, la art. 6, ca “persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent a cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului sigurarilor sociale de stat (8.088 lei), sunt obligate sa se asigure personal pe baza declaratiei individuale de asigurare.

Termenul de declarare este de 30 de zile de la data incadrarii in situatia prevazuta mai sus. Declaratia se depune la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.Plata contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice se face lunar de catre acestia sau, in numele lor, de catre orice alta persoana, in contul casei teritoriale de pensii la care sunt asigurati. Termenul de plata este pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata.
In ceea ce priveste baza lunara de calcul pentru contributia la fondul de pensii, specialistul contactat de Avocatnet.ro a explicat ca aceasta este constituita din venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (stabilit la 2022 lei, pentru 2011) si nici mai mult de cinci ori valoarea acestuia.

Exceptari de la plata CAS

Totusi, exista anumite situatii in care persoanele fizice autorizate sunt exceptate de la plata contributiei (CAS). Dintre acestea, specialistul Fin Expert le-a punctat pe cele mai importante.

Asfel, o persoana fizica autorizata nu va contribui la sistemul de pensii daca are calitatea de salariat cu contract de munca sau de pensionar, precum si daca obtine venituri din drepturi de autor si drepturi conexe (definite potrivit art. 7 alin. (1) din Codul fiscal) sau din contracte/conventii incheiate potrivit Codului Civil.

Contributia de asigurari sociale se datoreaza din momentul incadrarii in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin.(1), pct. IV, lit.c), respectiv obtine venituri din activitati independente de cel putin cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut. Daca PFA-ul a estimat venituri mai mici decat 8.088 lei si nu s-a asigurat, dar in momentul cand a inceput sa factureze si sa incaseze a constatat ca ca deja veniturile au sau vor depasi limita de 8.088 lei, este obligat sa se asigure in termen de 30 de zile la o baza de calcul de minim 708 lei si maxim 10.110 lei la care va datora 31.3%. Declaratia individuala de asigurare constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta,conform legii. Daca are incheiat un contract individual de munca nu mai datoreaza CAS.


www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare cornelianec cornelianec Desfasor o activitate liberala ca persoana fizica autorizata juridic.Primesc pensie partiala anticipata.Doresc sa aflu daca ,separat de pensie, mai ... (vezi toată discuția)
Pfa persoana in varsta ighira2002 ighira2002 Buna ziua, sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a ... (vezi toată discuția)
Contributie persoana fizica autorizata de plata a pensiei cory_r cory_r daca venitul declarat este sub 7000 de lei pe an mai platesc contributia pentru pensie ?mentionez ca sint persoana fizica autorizata (vezi toată discuția)