avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
mari68 a scris:

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
cred ca ar fi mai bine ca aceasta intrebare sa o puneti in scris administratorului dvs, impreuna cu o copie a CF
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2008
ContSters61266, utilizator
1. In fiecare act de proprietate se inscrie suprafata utila, precum si un procent sau exprimat in m2 suprafata aferenta din partile comune. Daca ati putea vedea toate actele de proprietate ale locatarilor unei scari, de exemplu, ati putea constata ca la apartamente identice (unul deasupra celuilalt) exista diferente la "spatiul comun". In acest caz se recalculeaza cota-parte indiviza unitar, pentru o mai usoara manevrare a ei in calcule, deci:
2. Se insumeaza toate suprafetele utile ale tuturor apartamentelor dintr-o entitate de interes (exemplu, o scara de bloc) si rezulta Total suprafata utila.
3. Se aduna suprafata utila a tuturor apartamentelor cu 1 camera si rezulta Total suprafata garsoniere. Se face media aritmetica a acestor suprafete si rezulta suprafata standard a garsonierei. Asa se procedeaza si in cazul apartamentelor cu 2, 3, 4 camere.
4. Se imparte suprafata standard a garsonierei la Totalul suprafetei utile a entitatii de interes si rezultatul se exprima in procent. Similar se procedeaza cu apartamentele de 2, 3, 4 camere.
5. La verificare se aduna procentele tuturor apartamentelor si trebuie sa iasa 100%.
Acest procent calculat unitar (pe tipuri de apartamente) se foloseste la impartirea unor cheltuieli, conform legislatiei in vigoare, intr-o maniera unitara si transparenta.
art.46 din hotararea nr. 1588/2007 spune asa:
Art. 46
(1) Suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si cota-parte indiviza de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, dupa caz, contractul de vanzare-cumparare, fisa cadastrala, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire si contractul de schimb sau contractul de donatie si/sau cele determinate pe baza de masuratori si inscrise intr-o documentatie cadastrala receptionata de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara competent.
(2) In cazul in care suma cotelor-parti indivize din actele de proprietate, care sunt fractiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cladirea/blocul care constituie condominiul, nu este egala cu 100, comitetul executiv al asociatiei de proprietari solicita intocmirea unei noi documentatii cadastrale, prin punerea la dispozitie a cartii tehnice a imobilului si cu respectarea prevederilor in vigoare cu privire la autorizarea, calitatea si siguranta constructiilor.
(3) Cota-parte indiviza de proprietate reprezinta raportul procentual dintre suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu.

Eu una inteleg in felul urmator: ca cota indiviza (scuzati cacofonia) este stabilita (in cazul meu) prin acel extras din cartea funciara adica 1.13 %, deci cheltuielile aferente cotei indivize pe care le platesc lunar ar trebui calculate la procentul de 1.13% si nu la cel de 3.73. La parter avem spatii comerciale, dar aceste spatii comerciale nu apar pe lista de cheltuieli lunara a scarii nostre, am inteles din spusele presdintelui ca lor li se calculeaza acete cheltuieli pe un alt tabel, tabel pe care nu l-am vazut niciodata la avizier.
Corectati - ma daca gresesc.
Eu va intreb un lucru: in actul Dv scrie valoarea de 1,13%...si la vecinul de deasupra poate sa scrie 2%. De ce el ar plati mai mult ca Dv la cheltuielile impartite pe cota-parte indiviza? Despre asta vorbesc. Cazurile acestea sunt frecvente.
Cel mai corect calcul este cel indicat mai sus de elga50. La noi apartamente situate unul deasupra celuilalt, absolut identice au in documentele de proprietate alte suprafete si cote. De ce sa plateasca diferit? Daca adunam aceste procente nu dau 100 asa cum e normal si cum prevede si legea. Atunci e logig sa aplicam art 46(2) din norme si sa stabilim alte procente. Noi am facut aceaste calcule dar fara a angaja specialistii in cadastru si fara a modifica actele de proprietate. Apoi mai intervin modificari in suprafata luata in calcul chiar de la o luna la alta (desigur foarte rar) si sa va dau un exemlpu: Am inchiriat o boxa sau un uscator care timp de ani de zile nu au fost folosite. Prin contractul de inchiriere s-a stabilit o suma drept chirie lunara si participarea chiriasului la toate cheltuielile ce so impart legal pe cota parte indiviza, in functie de suprafata spatiului inchiriat. Ori e posibil ca peste 6 luni sa se rezilieze contractul si atunci spatiul sa devina iar nefolosit. Deci ar trebiu sa angajam iar specialisti de la cadastru !!!
Asa ca noi stabilim lunar valoarea cheltuielilor ce tin de cota parte indiviza conform legii. Aceasta suma o impartim la suma suprafetelor utile, obtinand un cost pe metru patrat. Acest cost apare pe lista afisata lunar intr-un chenar si e valabil pentru toata lumea. In dreptul fiecarui apartament avem suprafata pe o coloana iar alaturi rezultatul in bani a inmultirii suprafetei respective cu costul pe metru patrat. Nu ne mai incurcam cu procente ci cote.
Scuzati daca am fost prea explicit pentru majoritatea utilizatorilor forumului.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)