Buna ziua , va rog foarte mult sa ma lamuriti cu legea nr 54 / 1998 cetatenii straini nu aveau dreptul sa cumpere terenuri in Romania.Si totusi un cetatean a cumparat un teren cu o casa construita pe acesta .Aceasta proprietate a fost vanduta de catre acest cetatean strain unei persone cu cetatenie romana .(roman efectiv)
In cele din urma aceasta persoana care a cumparat acest teren cu o casa vrea sa vanda actualmente aceasta proprietate dar notarul spune ca vrea arhiva de la notara care a intocmit actul de vanzare cumparare acelui cetatean strain deoarece nu putea cumpara teren potrivit legii 54/1998.
Este o contradictie totala , probabil ca exista in aceasta lege un subterfugiu datorita caruia a putut cumpara si vine .Va rog mult sa ma ajutati explicandu mi exact ce lege a fost in favoarea cetateanului strain pentru a ptea cumpara si vine terenul .
Va multumesc anicipat
Legea nr.54/1998 a intrat in vigoare in iunie 1998 ... pana la acea data a fost in vigoare Capitolul V Circulaţia juridică a terenurilor (art. 66-73) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată .
art. 68 din Legea nr.18/1991 ....
(1) Persoanele fizice care nu au cetatenie romana si domiciliul in Romania, precum si persoanele juridice care nu au nationalitate romana si sediul in Romania, nu pot dobandi in proprietate terenuri de orice fel prin acte intre vii. (2) Persoanele prevazute la alin. (1), care dobandesc in proprietate terenuri prin mostenire, sunt obligate sa le instraineze in termen de 1 an de la data dobandirii, sub sanctiunea trecerii in mod gratuit a acestora in proprietatea statului si in administrarea Agentiei pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1), care au dobandit in proprietate terenuri inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt obligate sa le instraineze in termen de 1 an de la aceasta data, sub sanctiunea trecerii in mod gratuit a terenurilor in proprietatea statului si in administrarea Agentiei pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala.
Asadar, o modalitate ar fi sa fi dobandit prin mostenire si apoi sa-l fi vandut in termen de 1 de la data dobandirii ...
Va multumesc din nou pentru raspuns dar inca nu sunt lamurita .Cetateanul italian a cumparat terenul cu constructia prin acte de vanzare cumparare , a platit taxele anuale apoi in anul 1999 l a vandut unui cetatean Roman .Acest cetatean roman a facut cadastru , toate actele sunt in regula si la aceasta ora vrea sa vanda acest teren cu constructie .Persoana care vrea sa cumpere sustine ca aceasta proprietate nu a fost posibil sa fie cumparata de cetateanul italian confom legii si pretinde o rectificare a actului de proprietate de catre notara care in anul 1998 a intocmit contractul de vanzare cumparare .
Imi este totul neclar , nu realizez cum a fost posibil sa se faca un act odata ce legea nu permitea , si in acest caz actualmente ce este de facut ?
Parerea mea este ca notara trebuia sa stipuleze in acel contract legea favorabila prin care cetateanul italian a putut cumpara .Cum se poate rezolva acest caz ?Va multumesc mult pentru atentia pe care mi o acordati .